Mimar Mustafa Özgünler: Artık mimari eserler için yangın doğal afet sayılmayabilir

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta 13 Ekim akşamı Mimarlık ve Yaşam Söyleşilerine konuk olan Prof. Dr. Mustafa Özgünler, doğal afetlerin mimari eserlere verdiği zararlar hakkında bilgi verdi, mimarların sağlaması gereken koşullara dikkat çekti ve " “Yangın, tabi tarihsel sürece baktığımız zaman doğal sebeplerle çıkma olasılığı fazla olan bir olgu olduğu için önceleri bir doğal afet sayılıyordu. Ancak günümüzde ilerleyen teknoloji bunun doğallığını ortadan kaldırdı." dedi.

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta 13 Ekim akşamı Mimarlık ve Yaşam Söyleşilerine konuk olan Prof. Dr. Mustafa Özgünler oldu.

Mimari eserlerde doğal afet riskleri ve özellikle yangın riskleri üzerine yapılan söyleşi saat 19.30’da başladı. Dr. Olcay Aydemir’in moderatörlüğünde başlayan programda Prof. Dr. Mustafa Özgünler, “Yangın mimarları, mimarlar ise yaşamımızı çok etkiliyor. Yaşamımıza çok derinden dokunan bir meslek aslında. Bir mimarın yapması gereken, tasarımlarında sağlaması gereken birçok koşul var. Bunlardan birincisi konfor, diğeri estetik olması, fonksiyonellik, ekonomi ve güvenlik. Maalesef biz güvenlik kısmını her gün yaşamadığımız için bazen atlayabiliyoruz. Konfor ve estetik çok ilgimizi çekiyor. Konforumuza önem veriyoruz. Ama güvenlik kısmı dediğimiz işte doğal afetlere, bunların içinde deprem, su baskını ve yangın var, hazırlanmayı pek de sevmiyoruz. Ülke olarak ve insan olarak unutuyoruz bazı şeyleri. Ama maalesef, sizin de dediğiniz gibi her gün yangın tehdidi ile baş başayız.” sözleri ile mimari eserler için yangın riskine değindi.

 İlerleyen teknoloji yangının doğallığını ortadan kaldırdı

Prof. Dr. Özgünler, daha sonra yangının doğal afet olup olmadığı konusundan ise şu sözlerle bahsetti: “Yangın, tabi tarihsel sürece baktığımız zaman doğal sebeplerle çıkma olasılığı fazla olan bir olgu olduğu için önceleri bir doğal afet sayılıyordu. Ancak günümüzde ilerleyen teknoloji bunun doğallığını ortadan kaldırdı. Yani eskiden evlerimizde veya barınaklarımızda ısı üreten objeler daha azdı ve yangın çıkma riski daha azdı. Ancak günümüzde hem yanıcı malzemeler, yani malzeme çeşitliliği arttığı için özellikle yalıtım malzemelerinin bazı türleri ve kullandığımız ısıtıcılar, işte muhtaç olduğumuz elektrik gibi şeylerden yangın tehdidi de çeşitlendi. Ama ben yine doğal afet tarafındayım. Çünkü doğal afetlerin doğal olması değil de önlenemez olması önemli. Biz yangını da tamamen önleyemediğimiz için her zaman o tehdit var olacak.”

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar