Menhirler neden dikilmiş olabilir?

Menhirler neden dikilmiş olabilir?

Menhir nedir? Menhirler nerede bulunur?

Menhir:  Anıt nitelikli tek parça dikili taştır. Tek parça taş anıt. Yekpare taştan yapılmış dikili taş. Anıt amaçlı dikildiği tahmin edilen yontulmamış yüksek taşlardır.

Günümüzdeki sözlük anlamı "taş anıt"  "tek parça taş anıt" olan kelimenin kökeni Keltçedir ve "Uzun taş" demektir.

Genellikle Batı Avrupa'da görülen tarih öncesi çağlarda dikilmiş uzun ve tek parça dik taşlara menhir denir. Öte yanda dolmenlerde kullanılan taşlar da menhir kavramıyla ifade edilmektedir.

Menhirler, genellikle 10-12 metre yüksekliğinde dev taşlardır. Ancak boyu 30 metreye kadar uzananları da vardır. Genellikte tek taş olarak bulunurlar. Ancak bazen bir çoğu bir arada bulunabilir. Hatta bir kısmının dairesel şekilde sıralandığı da görülmüştür. Dairesel planlı sıralanan stonehenge benzeri menhir alanlarının kutsal alan, kurban sunakları ve tapınak amaçlı kullanıldığı sanılmaktadır. Avrupa'daki bazı menhirlerin üzerine, Hıristiyanlığın etkisiyle sonradan  haç oyulmuştur. 

Menhirlerin önemli tarihi olayları veya kişileri simgeleyen anıtlar (ve aynı zamanda) veya dini idoller olduğu tahmin ediliyor. Menhirlerin bir kısmının mezar taşı olduğu tespit edilmiştir.

Yanyana dizili menhirlerin sınır taşları olarak kullanıldığı da sanılmaktadır. Bazı tek menhirlerin mesafe taşı vazifesi gördüğü de iddia edilir.

Mitolojik öykülerde, halk masallarıda, efsanelerde menhirler canlılar gibi tasvir edilir. Efsanelere göre menhirler doğarlar, büyürler, dans eder, güler ve ağlarlar.

Bakınız: Menhir

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar