Meksika'da tanrı Kukulkan'a adanmış dairesel tapınak bulundu

Meksika'da tanrı Kukulkan'a adanmış dairesel tapınak bulundu

Meksika mitolojinin ünlü tüylü yılan tanrısı Kukulkan ile ilişkilendirilen dairesel tapnak keşfedildi. Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nün (INAH) açıklamasına göre, yaklaşık 1000 yıllık tapınak, Yucatán Yarımadası’ndaki bir arkeolojik alan olan El Tigre’de bulundu ve medeniyet çökmeden önce antik Maya’nın son yerleşim yerlerinden biri olarak hizmet etti.

Arkeoloji kazıları, dairesel yapının iki katman içerdiğini ve bir zamanlar düz bir çatıyla kapatıldığını ortaya çıkardı.

INAH’ın antropolog ve genel müdürü Diego Prieto Hernández, “Bu yapı, El Tigre’nin geç dönem iskanına ilişkin bilgimizi genişletiyor.” diyor.

“Dairesel yapılar genellikle Maya bölgesinin Orta Amerika’nın diğer bölgeleriyle, özellikle de Orta Meksika, Oaxaca ve Körfez Kıyısı ile bağlantılarının olduğu MS 1.000 ile 1.200 arasındaki erken Post-klasik döneme karşılık geliyor.”

Hernández ayrıca bir zamanlar bu yapının Mayalar için “büyük önem taşıdığını” söylüyor.

Araştırmacılar, tapınağın, 1575-1576 yılları arasında Chontal şefi (Meksika’nın Tabasco eyaletindeki Maya halkının lideri) olarak görev yapan Don Pablo Paxbolón tarafından kaleme alınan ve “Paxbolón Maldonado Belgeleri” olarak bilinen tarihi bir belgede bahsedilen tapınağın aynısı olabileceğini düşünüyor.

Metin, Aztek mitolojisindeki Quetzalcoatl’la yakından ilişkili bir tanrı olan Kukulcán da dahil olmak üzere, Klasik Sonrası Maya’nın dört ana tanrısına adanan El Tigre’deki (belgelerde “Itzamkanac” olarak tanımlanıyor) tapınakların ayrıntılarını içeriyor.

Bu, Yucatán yarımadasında bulunan ilk dairesel yapı değil. Açıklamaya göre Edzná, Becán, Uxmal ve Chichen Itzá’da da benzer alanlar keşfedildi.

Söz konusu yapı, Meksika eyaletleri arasında Aralık ayında faaliyete geçmesi beklenen 1.609 kilometre uzunluğundaki demiryolunun inşasını kapsayan “Maya Treni” projesi kapsamında keşfedildi.

Live Science / arkeofili.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar