Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazıları konferansı

Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazıları konferansı

Doç. Dr. Göksel Sazcı, Çanakkale Kent Müzesi’nde “Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazıları”nı anlattı.

8 Şubat 2017 akşamı saat 18:00’da Çanakkale Kent Müzesi’nde konuk konuşmacı Doç. Dr. Göksel Sazcı ile “Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazıları” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi ortaklığında gerçekleştirilen etkinlikte Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Göksel Sazcı kazı başkanlığını yaptığı ve Eceabat’ta bulunan Maydos Kilisetepe Höyüğü kazısı konulu konuşmasına etkinliğin ortaklarına teşekkür ederek başladı.

canakkaleicinde.com sitesinin haberine göre; Maydos’un bölgenin antik ismi Madytos’tan geldiğini ve aynı zamanda Eceabat ilçesinin eski adı olduğunu ekleyip Kilisetepe höyüğün konumunu belirterek konuşmasına devam eden Doç. Dr. Göksel Sazcı Kilisetepe höyüğün isminin 1’nci Dünya Savaşı’nda Eceabat’ın bombalanmasına kadar varlığını korumuş Aya Dimitri Kilisesi’nden geldiğinin altını çizdi. Maydos Kilisetepe Höyüğü kazılarını Troya’nın buluntu yetersizliğinden dolayı pek bilinmeyen dönemlerini aydınlatabileceğini, iki bölgenin çağdaş buluntulara sahip olduğunu önemle vurgulayan Doç. Dr. Göksel Sazcı kültürel ve dönemsel benzerliklerin veya farklılıkların neler olduğunu anlamak için kazıları gerçekleştirdiklerini belirtti. MÖ 12.-8. Yüzyılların özellikle yazılı kaynak eksikliğinden dolayı karanlık çağlar olarak adlandırıldığını ve Kilisetepe Höyüğü kazıları ile bu dönemin aydınlatılmasının amaçlandığını ileri süren Doç. Dr. Göksel Sazcı kazının buluntularını görseller ile paylaşarak ile Troya benzerlikleri ve farklılıklarını örneklerle açıkladı. Kilisetepe höyüğün ve kazıların son durumunu örneklerle aktaran Doç. Dr. Göksel Sazcı’nın katılımcıların sorularının yanıtlamasının ardından etkinlik sona erdi.

15 Şubat 2017 Çarşamba akşamı saat 18:00’da Kent Müzesi’nde devam eden süreli sergi Kentte Sinemalar kapsamında konuk Nejat Tabak ile “Emek Sineması” başlıklı etkinlik gerçekleştirilecek.


Benzer Haberler & Reklamlar