Mardin kazan Blog yazarları kepçe!

Mardin kazan Blog yazarları kepçe!

Mardin müzesinin davetlisi olarak şehre gelen blog yazarları, Mardin’in bilinmeyen tarihi gerçekleriyle tanıştı, turistik mekan ve ören yerlerini karış karış gezerek doğal ve tarihi güzellikleri ve yerel ürünlerini yerinde inceledi.

Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının kadim hoşgörü merkezi Mardin’i karış karış gezen ünlü blog yazarları, kentin kültürel mirası ve doğal güzelliklerine hayran kaldılar.

Mardin müzesinin davetlisi olarak şehre gelen blog yazarları, Mardin’in bilinmeyen tarihi gerçekleriyle tanıştı, turistik mekan ve ören yerlerini gezerek doğal ve tarihi güzellikleri ve yerel ürünlerini yerinde inceledi. Bloger ekibin rehberliğini Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan yaptı. Nihat Erdoğan Mardin’in ve Mardin Müzesinin en meşhur ama az bilinen tarihi gerçeklerini bilimsel ve popüler arka planlarını blog yazarlarına anlattı.

DÜNYANIN EN ESKİ ÜZÜM İŞLİĞİNİ GEZDİLER

Sema Schoenrock, Esra Berberbaşlar, Hüsamettin Oğuz, Nusret Oral Sağel, Erkut Özen, Orhan Çakmur, Osman Bolat ve Yaşar İliksiz’den oluşan Blogger ekibi ilk önce kentin Nur Mahallesindeki Çelbira Üzüm işliğini gezdiler. Dünyanın bilinen en büyük çaplı, en eski üzüm fabrikası olan  alanda depo olarak kullanılan yüzlerce sarnıç, ezgi havuzları ve akıtma kanalları bloggerları hayrete düşürdü. 2 bin yıl önce insanların üzümlerini sıkmak için kullanıldığı alanda bugün de yere halkının pekmek kaynatmak için toplanmaya devam ettikleri öğrenildi.

Blog yazarları dünyaya layıkıyla tanıtılması gereken arkeolojik alanın hemen yanı başında yükselen inşaatların turizmi baltalayacağına dikkat çektiler.

ATÖLYELERDE TARİHİ EL SANATLARINI DENEYİMLEDİLER

Türkiye’nin en etkileşimli müzelerinden Mardin Müzesinin başarıyla hayata geçirdiği Müze Eğitim Salonundaki onlarca atölyeleri inceleyen ünlü blog yazarları tarihi para bastı, ebru yaptı, taş baskı tekniği ile tanıştı, seramik üretiminin aşamalarını ve incelikleri ve sedef kakmanın püf noktalarını öğrendiler

GÖÇEBE TUALLER SERGİSİNİN AÇILIŞINA İŞTİRAK ETTİLER

Mardin Müzesinde açılan Göçebe Tualler resim sergisinin açılışan katılan Bloggerler, göçebe kültürün ve tarihi hoşgörünün esintilerini taşıyan tabloları tek tek inceledi ve ressamlarla eserleri hakkında söyleşiler gerçekleştirdi.

MÜZEDE SERGİLENEN SAHTE ESERLERE HAYRET ETTİLER

Mardin Müzesinin en eski inançlara ait bulgularından en son tek tanrılı din olan İslamiyet’e ait tarihi eserlerine kadar uzanan tarihi eserlere ev sahipliği İnanç Salonundan başlayarak, Arkeolojik Kazılar Salonu, Ticaret Salonu, Yaşam Salonundaki bulguları gezen Bloggerlar Sahte Eser Salonuna gelince hayretler içinde kaldılar. Define meraklısı vatandaşları kandırmak için kullanılan tarihi eserlerin ilk kez bir müzede sergilendiğine şahit olduğu söyleyen blog yazarları, “Gerçek tarihi eserlerin özellikleri bizi çok şaşırtmıştı ama sahte eserleri müzede sergilenirken görmek şaşkınlığımızı zirveye çıkarttı dediler.. Blog yazarları müzedeki eserlerin sunum şekli ve içerdiği tarihi sırlara hayran kaldılarını söylediler.

DARA HARABELERİNDEKİ TOPLU MEZARLAR VE HİDROLİK SİLAHA ŞAŞIRDILAR

Roma dönemindeki adı Anastasiopolis olan Dara Antik kentinde bir zamanlar akarsu bulunduğu ve sarnıçlar yapıldığı halde daha sonra kuraklık ve susuzluk çekildiğini, su savaşları yapıldını öğrenen blog yazarları, en çok da su savaşları sırasında tarihi surlardaki tahliye kanallarının hidrolik silah olarak kullanılmasını ilgiyle dinlediler. Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan’dan tarihi surların restore edileceğini öğrenen yazarlar gelişmelere çok sevindiler.

Arkeolojij kazı alanlarındaki yeni arkeolojik bulgular hakkında bilgi alan bloggerlar Persler ve Doğu Romalılar arasındaki savaşta hayatını kaybeden yaklaşık 6 bin askerin gömüldüğü 3 katlı anıt mezara büyük ilgi gösterdiler. İnsan kemiği ile dolu anıt mezarda savaşın dehşetine şahit olan blogerlar barışın kıymetinin bilinmesi gerektiğini söylediler.

NUSAYBİN’İN TARİHİ VE KUTSAL MEKANLARINI GEZDİLER

Mardin’in Nusaybin ilçesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday tarihi Zeynel Abidin Camisi ile hemen yanında bulunan Mor Yakup Kilisesi de blog yazarlarının gezdiği mekanlar arasında yer aldı. Cami külliyesinde yer alan türbelerdeki Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep, Hz. Muhammed’in 13. kuşaktan torunlarının mezarlarını ziyaret eden yazar, sınırda çay içmeyi de ihmal etmediler. Mor Evgin Manastırını da gezen misafirler Beyazsu’da ırmak kenarında dinlenerek doğal güzelliklerin de tadını çıkardıktan sonra akşam saatlerinde Uçan Halı Mardin Çocuk Müzik Festivali açılış kortejine katılıp, konserleri izlediler..

MARDİN CAMİLERİ VE TARİHİ BEDESTENLERİ TEK TEK ZİYARET ETTİLER

Mardin Ulu Cami başta olmak üzere merkezdeki tarihi camileri, kiliseleri, bedesten ve tarihi çarşıları ziyaret eden blog yazarları dönüşte yakınlarında hediye etmek için telkari ürünleri, kahve ve şeker gibi yöresel ürünler almayı da ihmal etmediler.


Benzer Haberler & Reklamlar