Makedonya Saat Kulesi restore edilecek

Makedonya Saat Kulesi restore edilecek

Edirne'de bulunan, Roma, Bizans ve Osmanlı izleri taşıyan Makedonya Saat Kulesi restore edilecek.

Edirne'de bulunan Makedonya Saat Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildikten sonra müze olarak ziyarete açılacak.

Roma İmparatorluğu döneminde kentin düşman saldırılarından korunması için inşa edilen surların çevresine yapılmış 4 kuleden ayakta kalan Makedonya Saat Kulesi eski görkemine kavuşacak.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi kulenin ve bahçesinde bulunan yapıların "Makedonya Saat Kulesi ve Ören Yeri Projesi" kapsamında restore edileceğini ve çalışmalara önümüzdeki yıl başlanacağını söyledi.

Restorasyon projesinin hazırlandığını ifade eden Hacıoğlu, "Makedonya Saat Kulesi biliyorsunuz ki Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Edirne Belediyesinin bize verdiği sur kalıntılarının dahil edilmesiyle beraber 'Makedonya Saat Kulesi ve Ören Yeri Projesi' kapsamında bakanlık tarafından 2018 programına hazırlandı. Projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bakanlığın da uygun görmesiyle inşallah 2018 yılında bakanlığın programına girmiş olacak." dedi.

Makedonya Saat Kulesi'nin üç büyük medeniyetin izlerini taşıdığını anlatan Hacıoğlu, restorasyon tamamlandığında önemli bir çekim merkezi olacağını vurguladı.

Projede, kentin tarihinin yansıtılacağını ifade eden Hacıoğlu, şöyle konuştu:
"Edirne'nin adının konulduğu ilk günden bugüne kadar geçen süre tamamıyla bir ören yeri olarak yansıtılacak. Edirne'ye adını veren Hadrianus'tan beri gelen süreç yansıtılacak. Edirne, Roma imparatoru Hadrianus tarafından kuruluyor ve büyüyor. Daha sonra başka medeniyetlerin de etkisi altında kalıyor. Ama Edirne'yi Edirne yapan ve adını veren Roma İmparatoru Hadrianus'tur. Ondan sonraki dönemde Bizans ve Osmanlı medeniyetini özellikle kulede dört aşama halinde yansıtacağız. Saat Kulesi'ne en alttan giren bir insan üstteki seyir terasına çıkana kadar Roma'yı, hatta Traklar'ı, Bizans'ı ve Osmanlı medeniyetinin de görkemini yaşayıp görerek üst kattaki terasa çıkacak. Diğer alanlar zaten ören yerinin kendi içinde olan bölümler. Şapeli, buz deposu ve seyir terasları olacak. Bir bütün olarak Edirne turizmine çok büyük değer katacak."

Projenin ilk etabının kulenin restorasyonu olduğunu belirten Hacıoğlu, ikinci etap kapsamında kule ve Üç Şerefeli Cami arasında kalan yerlerin kamulaştırılmasının da gündemde olduğunu kaydetti.

- Makedonya Saat Kulesi

Roma İmparatoru Hardianus tarafından kurulan Edirne'yi çevreleyen surların dört köşesindeki kulelerden asıl adı Makedonya Kulesi olan kule (Saat Kulesi) günümüze ulaşan tek örnek durumunda. Edirne Valilerinden Hacı İzzet Paşa'nın kule üstüne yaptırdığı ahşap katlar ve koydurduğu saatler sonrasında burası (1866-1867) Saat Kulesi olarak anılmaya başlanan kule, 1953'teki depremde büyük hasar görmüştü.


AA Gökhan Zobar


Benzer Haberler & Reklamlar