Kutsal Caral-Supe Şehri ve Piramitleri

Kutsal Caral-Supe Şehri nerededir?

1948’de keşfedilen ve bir piramit kompleksi barındıran  Kutsal Caral-Supe Şehri, Peru’daki Supe Nehri’nin yeşil vadisine bakan kuru bir çöl terasında yer alan 5000 yıllık bir arkeolojik sit alanı.

Kutsal Caral-Supe Şehri, ilk Mısır piramidi ile aynı dönemde yaklaşık olarak M. Ö. 2600 civarında inşa edilmiş olağanüstü bir antik anıtsal mimari kompleksine ev sahipliği yapıyor. Arkeologlar, Caral’ın Batı Yarımküre’nin bilinen en eski uygarlığı tarafından kurulan en büyük ve en sofistike şehir merkezlerinden biri olduğunu belirtiyor. 

Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde temele sahip Pirámide Mayor olarak da bilinen en büyük piramidi, neredeyse 100 fit yüksekliğindedir. Sitenin, organik malzeme üzerinde radyokarbon tarihlemesi kullanılarak 4.000 ila 5.000 yıl arasında olduğu tahmin ediliyor ve bu da yapımını en az eski Mısır’daki bilinen en eski piramit olan Saqqara Basamak Piramidi kadar eski yapıyor.

Caral, bu şaşırtıcı bulgu sayesinde şimdi Batı Yarımküre’deki bilinen en eski şehirlerden biri. Peru kıyılarının uzun zamandır insan uygarlığının kabul edilen altı beşiğinden biri olduğu düşünülüyor ve yeni arkeolojik bulgular bölgenin “ana kültürünün” tarihlerini geriye itmeye devam ediyor.

Olayları bir bağlama oturtmak gerekirse, Caral-Supe Şehri, Mısırlılar piramitlerini inşa ederken aynı zamanda gelişti. Caral toplumunun sosyopolitik bir devlet olarak karmaşıklığı, şehrin yapısına ve mimarisine yansırken, bölgede keşfedilen quipu (İnkaların daha sonra bilgi depolamak için kullandığı aynı düğüm sistemi) gibi eserler, medeniyetin başarılı And uygarlıkları üzerindeki etkisini gösterir.

Kentin hem mimari hem de mekansal bileşenlerinin tasarımı ustacadır ve anıtsal platform höyükleri ve gömme dairesel avlular, konsolide bir devletin güçlü ve etkili ifadeleridir.

Caral, Peru’nun Norte Chico bölgesi olarak bilinen merkez sahili boyunca iki düzineden fazla tamamen kazılmış alanın ilkiydi . Arkeologlar, sitelerin toplu olarak Amerika’nın MÖ 3000’den 1800’e kadar var olan ve dış faktörlerden tamamen etkilenmeyen en eski uygarlık çekirdeğini yansıttığını düşünüyor. Güçlü İnka İmparatorluğu başlamadan 4.000 yıldan fazla bir süre önce gelişti.

Kent tasarımı ve piramidal yapılar ve seçkin konutlar gibi birkaç bileşeni, güçlü bir dini ideolojiyi simgeleyen törensel etkinliklerin belirtilerini açıkça sergilemektedir.


Caral’da hiçbir savaş izine rastlanmadı: siper yok, silah yok, parçalanmış ceset yok. Bulgular, onun ticaret ve zevk üzerine kurulu nazik bir toplum olduğunu gösteriyor.

2009 yılında, Caral-Supe Şehri, Geç Arkaik mimarisinin ve şehir planlamasının hala görünür temsili, bir zamanlar burada yaşayan son derece gelişmiş ve karmaşık kültür ve bunların daha sonraki And uygarlıkları üzerindeki etkileri nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan etti.

Leman Altuntaş - Arkeonews.com


Benzer Haberler & Reklamlar