Kum Şırlanı: Tellina

Tellina nedir? Kum Şırlanı nedir? Donax trunculus nedir?

Tellina - Kum Şırlanı (Donax trunculus): Mollusca (Yumuşakçalar) şubesinin, Bivalvia (çift çenetliler) sınıfına ait bir çift kabulu deniz hayvanı türüdür.  Genel olarak intertidal ve sığ subtidal bölgelerde ve dip yapısı kumsal olan alanlarda 10-20 santimetre derinlikte kuma gömülü yaşarlar. Boyları genellikle 2.5 - 3.5 vcm aralığındadır, maksimum 5 cm uzunluğa kadar büyümektedir

Kabuğun dış kısmı pürüzsüz, saydam ve nispeten parlak olup, sarıdan kahverengiye doğru bir renklenme gösterir, umbodan aşağıya doğru bantlar kabuk üzerinde belirgindir. Kabuğunun iç kısmında mor ve kahverengi veya turuncu renkte lekeler vardır.

Fransa’nın Atlantik kıyılarından Akdeniz ve Senegal’e kadar olan bölgede Karadeniz ve Marmara Denizi dâhil olmak üzere belirli alanlarda yaşamaktadır. Gel-gitli, yoğun dalga etkisinin ve sediment hareketliliğinin olduğu dinamik ortamlarda yaşayabilmektedir. Akdeniz’de genellikle 2 metre derinliğe kadar, Atlantik’te ise 6 m derinliğe kadar olan kıyılarda yayılım göstermektedir. Kabuğun şekli sedimente kolayca gömülmesini sağlamaktadır. (Şekil 13).

Türkiye için ekonomik değeri ve yurtdışına pazarlanma potansiyeli çok yüksek olan türler arasındadır  çoğunlukla AB ülkelerine ihraç edilir.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izleme yaptığı istasyon bölgelerinden avcılık yoluyla tedarik edilir. 

Tellina (Kum Şırlanı) tek olarak yenmesinin yanında çorbası yapılır, makarna ve pilav ile birliktede kullanılır.


Benzer Haberler & Reklamlar