Kudurru: Kudurru taşları

Kudurru nedir? Kudurru taşları ne işe yarardı?

Kudurru; Mezopotamya'da MÖ 16. yüzyıl ila 12. yüzyıl arasında kullanılan, arazilerin mülkiyetinin kime ait olduğunu, satış veya bağış şartlarını içeren anlaşmaları kayda alan sınır taşlarıdır. Mülkiyet belirtirler. Bir anlamda günümüzdeki tapuların işlevini görürler. Kudurruların bir kopyası tapınaklarda muhafaza edilir, bir kopyası ise arazinin sahibine verilirdi.

Kudurru; Akadça'da "hudut, sınır" demekdir.   Üzerinde kutsal semboller ve yazılı metinler bulunan kudurru taşlarının, ilk kez yaklaşık 3700 yıl önce Kassitlerin son dönemlerinde ortaya çıktığı, daha sonra yaygınlaştığı Babilliler ve Akadlar tarafından kullnaıldığı tespit edilmiştir.

Kudurrular genelde iki ayrı bölümden oluşur. Birinci bölüm nitelik ve konum belirtirken, ikinci bölüm anlaşmayı bozan tarafı lanetlemeye yöneliktir. Anlaşmalarda Tanrılar şahit gösterilirdi. Adı geçen tanrının tanrının amblem veya sembolü taşa işlenirdi.  Genellikletaşın  üst kısmında astral tanrılar (Güneş tanrısı Şamaş, Ay tanrısı Sin, Gök tanrısı Anu, hava tanrısı Enlil, İştar, Keçi kafalı balık Ninhursag vs) yer alırdı. Daha sonra ise, yeraltı tanrısı Nergal, savaş ve kentlerin koruyucu tanısı Zababa, kanunların tanrısı Ninurta yer alırdı.

Günümüzde en ünlü tanınan kudurrular ; Louvre Müzesi, Britanya Müzesi ve Irak Ulusal Müzesi'nde sergilenmektedir.


Benzer Haberler & Reklamlar