Korinthos Savaşı

Korinthos Savaşı

Korinthos Savaşı: MÖ 395-386. Sparta ile Persler tarafından desteklenen Atina, Thebai, Korinthos ve Argos güçleri arasındaki savaş.

Savaşın görünürdeki sebebi, sonradan Thebai ve Sparta’nın karıştığı, Lokris ve Phokis arasındaki anlaşmazlıktı. Gerçek sebebi ise Sparta’nın etki alanının Batı Anadolu, Orta ve Kuzey Yunanistan ve hatta batıda Syracusae’ya doğru genişlemesinden duyulan korku idi.

Atina ise bu sırada II. Peloponnesos Savaşı’ndan sonra imzalanan antlaşmanın getirdiği ağır şartların üstesinden gelmeye çalışıyordu.

Atinalılar Boiotia güçleri ile ittifak sağlayarak Sparta ordusunun karşısına çıktılar.

MÖ 395’teki Haliartos Çarpışması’nda Spartalılar hem mağlup oldular hem de II. Peloponnesos Savaşı’nın muzaffer komutan Lysandros’u kaybettiler.

MÖ 394’teki Koroneia Çarpışması Yunanistan’ın doğusundaki Boiotia bölgesinin orta kesiminde gerçekleşti.

Agesilaos II komutasındaki Sparta ordusu koalisyon ordusunu yenilgiye uğrattı.

Bu savaşta müttefik güçler safında çarpışan Ksenophon tarafların hangi kentlerin birlikleri tarafından desteklendiğini ayrıntısı ile anlatır, Agesilaos’un bu savaşta bir cesaret örneği sergilediğini belirtir.

Yine MÖ 394’te, Knidos Deniz Muharebesi Sparta’nm bozgunu ile sonuçlandı.

Sparta kralı Agesilaos II, MÖ 390’da Atina-Korinthos ittifakını bozmak için Korinthos’u abluka altına aldı fakat başarısız oldu.

Savaşın bu seyri sırasında Persler destekledikleri Yunan kentlerinin kazanımlarını kendi çıkarlarına aykırı bulmaya başlayınca desteklerini bu kez Sparta’ya çevirdiler.

Tarafların üzerinde uzlaştığı bir antlaşma Kral Barışı adıyla MÖ 387’de imzalandı.

Bu antlaşmanın yapılmasında Antalkidas adlı Spartalı bir devlet adamının Pers Krallığı ile görüşmelerde bulunması etkili olmuştur.


Benzer Haberler & Reklamlar