Konyalı alim Hocazade Mehmet Efendi'nin kütüphanesi bağışlandı

Kaya ailesinin yüzyıllar boyunca evde saklanan eserler artık Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünde muhafaza edilecek.

Konya'nın Selçuklu ilçesi Sızma Mahallesinde Kaya ailesine ait bir evde bulunan 19. yüzyılda Konya'da yaşayan dedeleri Sille havalisinden Hocazade Mehmet Efendi'ye ait olan evrak ve eserler Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne bağışladı.

Kuran-ı Kerim, hadis, tefsir, fıkıh ve felsefeden oluşan 42 el yazması ve 80 tarihi nitelikten oluşan toplam 122 nadide eserin yer aldığı kütüphanede bulunan eserler arasında dönemin resmi belgeleri, berat, icazet ve nüfus kayıt defteri de bulunuyor.

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, eserlerin bakım ve kayıt işlemlerinin ardından okuyucuların hizmetine sunulacağını söyledi. Aileye teşekkür eden Şahin "Gerçekten bizim bilim ve eğitim tarihimize ışık tutucak, ayrıca yerel tarih araştırmacılarına kaynaklık edecek bir takım kitap ve belgelere rastladık. Burada 42 yazma eser mevcut. Bunların herbiri ayrı değer taşıyor. Bunun yanında 80 tane de nadir, tarihi hüviyete sahip matbu kitap var. Ayrıca atama beratı, nüfus rehberi gibi değişik resmi evraklar bulunuyor. Tefsir, Hadis, Arap Dili, Mantık gibi medrese dersleriyle ilgili kitaplar da var. Diğer taraftan icazetnamelere rastladık. Bunlar Konya'nın, özellikle Sille ve Sızma'nın tarih araştırıcıları için önemli belgeler niteliğindedir" dedi.

Hocazade Mehmet Efendi hakkında da bilgi veren Şahin "Kendisi yaklaşık 200 yıl önce Sızma'da ve Konya çevresinde tanınan bir alimdir. Zamanın danışılan, fetva sorulan, köyde insanları eğiten bir hocaefendi, alim olarak bilinmektedir" diye konuştu. Hocazade Mehmet Efendi'nin 5. ve 6. kuşaktan torunları Hamza Kaya, Halim Kaya ve Mehmet Kaya da, bugüne kadar koruyup sakladıklarını kitapları Bölge Yazma Eserler Kütüphanesine bağışlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

http://www.yenikonya.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar