Kocaeli Turizm alanları

Kocaeli Turizm alanları

Kocaeli Turizm alanları

TURİZM AKTİVİTELERİ

Kara Sporları

(Avcılık, Atlı Doğa Yürüyüşü, Trekking, Dağcılık, Bisiklet, Binicilik)

Başdeğirmen Treking sahası: Karamürsel ilçesi, Karapınar Köyü’ne bağlıdır. Bölgeye Karamürsel Jandarma Komutanlığı’nın karşısından çıkan Karapınar yolu takip edildiğinde 8 km sonra ulaşılmaktadır. Her km başında bulunan Alabalık levhası Başdeğirmen Mesire Alanı yeşillikler içinde anıtsal çınarların çevrelediği dereler boyunca devam eden sırtlarda doyumsuz manzaralı trekking sahalarına sahiptir.

 Binicilik sporu yapmak isteyen herkese imkan sağlamak ve bu alanda hizmet vermek amacıyla kurulan Kocaeli Atlı spor Kulübü, ülkemizde binicilik sporunun gelişmesine katkıda bulunarak, genç yaşlardan başlamak üzere binici ve at yetiştirmektedir.

Fuar alanında yer alan kulüp, 1992 yılında İzmit Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla kurulmuştur. 
Kulüp üyesi binicilerin yanı sıra üye olmayan kişiler de kulübün tüm imkanlarından yararlanabilmektedir.

Su Sporları

(Sualtı Dalışları, Su Kayağı, Parasailing, Olta Balıkçılığı, Yatçılık)Su altı dalış; Kandıra, Kerpe, Kumcağız, Kefken ve Seyrek bölgeleri sualtı dalışların yapılabileceği bölgelerdendir.Sportif olta balıkçılığı ; Sapanca Gölü ile birlikte Kartepe üzerindeki küçük göller ve Kandıra sahilleri sportif olta balıkçılığının yapılabileceği yerler arasındadır.Yelken ; İzmit körfezi yelken sporları için elverişli bir konuma sahiptir.

Buz Pateni ; Derince’de bulunan olimpik donanıma sahip buz pateni tesisleri Türkiye’de gerçekleşen yurtiçi yarışmalara ev sahipliği yapmaktadır.

Dağcılık

Ekipmanlı ve ekipmansız tırmanışlara olanak sağlayan rotalara sahip Ballıkayalar’da deneyimli rehberler eşliğinde tırmanış eğitimleri verilmektedir. Ballıkayalar dik eğimli rotalara tırmanan dağcılarla özdeşleşmiştir. 

Sağlık Turizmi

Kaplıcalar 

Yeniköy Yazlık Ilıcası : İzmit'in Gölcük yolu üzerinden 15 km güneyde Yeniköy sınırları içerisinde bulunan Yazlık Ilıcası denize 3 km. mesafededir. Bizans dönemine ait Ayazma'nın içinden çıkan su kükürtlü ve kalevi oligometalik sular grubuna girer. Cilt hastalıklarına iyi gelen sudan 1 m. derinliğindeki, 40 derecelik havuzda yıkanılarak yararlanılmaktadır. Ilıcanın restorasyon ve çevre düzenlemesine ilişkin çalışmalar sürdürülmektedir.

İçmeler

Maşukiye Şifalı Suyu :Kartepe eteklerindeki Maşukiye yakınlarındaki bu sular Fundalıklar arasından çıkmaktadır. Suyun bulunduğu yöre denizden 50 m yüksekliktedir. İki kaynak durumunda olan sular saniyede 0,5 lt çıkmakta olup sıcaklıkları 20 derecedir. Cilt ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir.

Soğuksu Şifalı Suyu : Merkeze bağlı Bahçecik beldesinde bulunan Soğuksu Şifalı Suyu, bölgeye ismini vermiş olup, mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. 

Deniz Turizmi

Kıyı Turizmi

Kerpe

 Kandıra”ya 10 km., İzmit”e 50 km., uzaklıktaki Kerpe, masmavi denizi, çam ormanları ile şirin bir Karadeniz köyüdür. Karadeniz”in hırçın dalgalarının etkilemediği Kerpe, doğal koylara, 150 m’ye kadar sığ bir denize ve eşsiz kumsallara sahiptir. Zengin balık çeşidi, tertemiz çam havası ve doğal plajlarıyla Kerpe adeta bir tutku beldesidir. 

Kandıra’ya 20 km. uzaklıktaki Kefken, kıyı yerleşimleri içinde en gelişmiş olanıdır. Denizi, kumsalların ve çam ormanlarıyla Kerpe gibi vazgeçilemeyecek özelliklere sahiptir. 

Kefken

Kandıra’ya 27 km. uzaklıktaki Cebeci, temiz denizi, kumsali ve çam ormanları ile bir tatil cennetidir. Sarısu (Kandıra’ya 8 km. uzaklıkta), Bayramoğlu (Gebze’ye bağlı) ve Eskihisar (Gebze’ye 6 km. uzaklıkta) kentin diğer plajlarını oluşturmaktadır.

Kış Turizmi

KARTEPE’DE KIŞ (BEYAZ BİR DÜŞ: KARTEPE) 

Ucu bucağı olmayan bir beyazlığın içinde kaybolup, bulutların üzerine çıkmaya, kısacası bembeyaz bir düşü gerçekten yaşamaya ne dersiniz? O halde buyurun Kartepe’ye… İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’ne bakan dağın zirvesinde, bembeyaz örtüsüyle sizi bir kayak tutkunu yapacak kadar etkileyici güzelliğin sahibi, Kartepe.
Yeşilin bin bir tonunu barındıran Maşukiye’den başlayan, 17 kilometre uzunluğundaki orman yolunu takip ederek yaptığınız yolculuk sizi bir masala taşıyor adeta. Kıvrımlı bir orman yolu içinde tabelaların her an geyik çıkabileceğini hatırlatması da bunun bir işareti. Bariyerlerle çevrili, ışıklandırılmış ve genişletilmiş asfalt yoldan geçerek, sonunda doğanın o muhteşem güzelliği içinde kaybolmaya geliyor sıra.
Aralık ayı sonunda kayak sezonunu açan Kartepe, İstanbul’a yaklaşık bir saatlik yakınlığıyla da kayağa gönül verenlere en yakın adres konumunda. Dört mevsim hizmet veren The Green Park Resort Kartepe, yaz aylarında kongre ve seminer merkezi konumundayken, kış mevsiminde şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenler ve kayak tutkunları için birebir. Asırlık ağaçlarla bezenmiş bu doğa harikasında kulağınıza gelen su sesleriyle etrafınızdaki şelale ve dereleri keşfedebilirken, bir anda kendinizi beyazın ya da yeşilin içine saklanmış yollarda bulabiliyorsunuz.
Kartepe, dört mekanik kayak tesisi, 42 kilometrelik pist alanı ve 14 pistiyle, kayağın yeni cazibe merkezi olacağını müjdeliyor. Kayağa yeni başlayanları kolay pistler beklerken; usta kayakçılar, dik tepelerde yüksek dozda adrenalin salgılayacaklar. Özel ‘baby lift’ alanı da çocuklara ve çocuk kalmak isteyenlere ayrılmış.

Yarım pansiyon hizmet verecek tesislerde, eğlenmeniz ve dinlenmeniz için her şey düşünülmüş. Pistlerin en alt noktasında bulunan Kadıkonağı Restoran’da kayak sonrası dinlenebileceğiniz gibi; bir kadeh sıcak şarap eşliğinde, muhteşem et ve sucuk mangallarının tadına varabilir, yayılan müziğe kendinizi bırakabilirsiniz. Telesiyeje binip havadan Kartepe’nin güzelliğini izleyerek varacağınız Geyikalanı Tepesi’ndeki restoranda da şöminede çatırdayan odunların sesleriyle yemeklerinizi yiyebilirsiniz.
Bu güzellikten kendinizi bütün bir gün mahrum etmek istemiyorsanız, otelin sunduğu imkânlar sizi bekliyor. Spor salonu, saunası, buhar banyosu, hamamı ve kapalı yüzme havuzu, The Green Park Resort Kartepe’nin müşterilerine sunulan seçkin aktivitelerden sadece birkaçı. Damak tadınız için size karşı koyamayacağınız menüler sunan otantik restoranların kapısından girmelisiniz. İtalyan Restoran’da Akdeniz mutfağı ile seçkin balıkların lezzetini keşfedebilirsiniz. Et çeşitlerinden ve geleneksel yemeklerden hoşlanıyorsanız, yeriniz Osmanlı Restoranı demektir.
Üçbine yakın bitki çeşidi ile geyik, ayı, çakal ve tavşan gibi hayvanların aurası olan Kartepe, tenis kortu, voleybol sahaları ve FIFA standartlarına göre yapılmış iki çim sahasıyla da spor turizminin merkezlerinden biri olmaya aday.
İster yazın ortasında şehrin sıcağından kaçmak için, isterseniz kışın kapalı alanlara sığınma yerine doğaya kendinizi atmak ve kayak yapmak için gidin. Mutlu olmak için Kartepe, umduğunuzdan fazlasını bulacaksınız. 

NASIL GİDİLİR?

İstanbul’dan çıkıyorsanız, TEM’den İzmit istikametine devam edin. 95 km. gittikten sonra İzmit Doğu Çıkışı tabelasından sapın. Gişelerden itibaren yol boyunca Kartepe levhaları sizi yönlendirecektir. Maşukiye’yle, gişelerden yaklaşık olarak 10 km. sonra karşılaşacaksınız. Maşukiye’den sonra 17 km.’lik yol sizi 1700 metredeki Kartepe’ye taşıyacak.

Termal Turizmi

Maşukiye Şifalı Suyu
Kartepe eteklerinde, Maşukiye yakınlarındaki bu sular, fundalıklar arasından çıkmakta olup, denizden 50 m. yüksekliktedir. Su saniyede 0,5,lt çıkmakta olup, sıcaklığı 20 derecedir. Cilt ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir.
Yeniköy Yazlık Ilıcası

İzmit’in Gölcük yolu üzerinden 15 km. güneyde, Yeniköy sınırları içerisinde bulunan Yazlık Ilıcası, denize 3 km. mesafededir. Bizans dönemine ait Ayazmanın içinden çıkan su, kükürtlü ve kalevi oligometalik sular grubuna girer. Cilt hastalıklarına iyi gelen sudan 1 m. derinliğindeki 40 derecelik havuzda yıkanılarak yararlanılmaktadır.

Soğuksu Şifalı Suyu
Merkeze bağlı Bahçecik Beldesi’nde bulunan Soğuksu Şifalı Suyu, bölgeye ismini vermiş olup, mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Kongre Turizmi

İlde çeşitli ulusal ve uluslar arası kongrelere ev sahipliği yapabilecek büyük bir potansiyel mevcuttur. 5 yıldızlı oteli, Sabancı Kültür Sitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi ilde kongre turizmi amacıyla kullanılabilecek başlıca tesislerdir. İlin coğrafi konumu da bunu desteklemektedir 

Yayla Turizmi

Kuzu Yaylası
Çam, kayın, ıhlamur ağaçları ve rengârenk çiçeklerle çevrilmiş yoldan Kuzu Yaylası’na gelindiğinde, temiz havanın, panoramik manzaranın ve vahşi doğanın birbiriyle kaynaştığı görülür. Deniz manzaralarına sahip birkaç dağdan biri olup, ayrı bir güzellik taşıyan Keltepe, yaz ve kış faydalanılabilecek bir özelliğe sahiptir. Keltepe Ormanları ve Kuzu Yaylası, günübirlik turizme hizmet vermekte düzenleme çalışmaları halen sürdürülmektedir. Ayrıca Türkiye’nin en nefis alabalık cinsi Keltepe üzerindeki küçük göllerde bulunmaktadır. 

Dağ Ve Doğa Yürüyüşü

Kocaeli merkez ilçe sınırlarında yer alan Beşkayalar Tabiat Parkı, Darıca-Bayramoğlu Kuş Cenneti ve Temalı Parkı, dağ turizmi açısından çok elverişli bir konumda olan Kartepe (1606 m.) vahşi doğa, temiz hava, panoramik manzarasıyla Kuzu Yayla, Gebze’ye bağlı Tavşanlı köyündeki kireç taşlarının erimesi sonucu gelişen özgün jeomorfolojik şekilleri ile Ballıkayalar Vadisi, Sapanca gölü ve Karamürsel ilçesi Karapınar köyüne bağlı Başdeğirmen Mesire Alanı Kocaeli ilinde dağ ve doğa yürüyüşleri yapmaya elverişli yerlerdir.

Kamp Ve Karavan Turizmi

Kartepe, Karadeniz kıyı bandı orta ve batı kesimleri kamp ve karavan amaçlı kullanılabilir.

 Sualtı Dalış Turizmi

Kocaeli ili Kandıra ilçesi Karadeniz kıyısı boyunca su altı dalışı yapılabilecek yerler mevcuttur. Üniversite Spor Kulübü ve Kocaeli Sualtı Sporları Kulübü’nün deniz çalışmaları, Kandıra Kerpe, Kumcağız, Kefken ve Seyrek plajında sürdürülmektedir.

Kuş Gözetleme

Sapanca Gölü: Türkiye’nin önemli kuş alanları arasında yer alan Sapanca Gölü, bütünüyle tarım alanları, meyve bahçeleri ve büyük kavaklıklarla çevrilmiştir. Kıyılarda küçük sazlık alanlar mevcuttur. 1995 ve 1996 sayımlarında önemli sayıda su kuşu tespit edilmiştir. Burada önemli türler arasında Macar ördeği, elmabaş patka, sakarmeke bulunmaktadır.
Sapanca Gölü dışında kuş türleri açısından önemli bir park haline gelmiş olan Darıca-Bayramoğlu Kuş Cenneti ve Temalı Parkı’nda da kuş gözetleme olanağı vardır. İstanbul’a 38 km. mesafede bulunan Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı, kuş türleri açısından dünyada benzeri olmayan bir park haline gelmiştir. Hayvanat bahçesinde 350 çeşit hayvan ve 250 nin üzerinde bitki çeşidi, tropik merkez akvaryum, botanik bahçeleri ile çocuk oyun alanları restuarantlar ile bir bütün oluşturmaktadır. Kuş Cenneti eğitim, gezi ve günübirlik dinlenme amaçlı bir tesistir.

Bitki İnceleme

Beşkayalar Tabiat Parkı, Ballıkayalar Vadisi, Kartepe-Kuzuyayla, Sapanca Gölü kuzey kıyı kısmı zengin florası ile bitki inceleme olanağı sunan alanlardır. 

 

SİT ALANLARI

TESCİL EDİLMİŞ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI İLE SİT ALANLARI(TEMMUZ 2014)

Arkeolojik Sit Alanı : 69
Kentsel Sit Alanı : 9

Tarihi Sit Alanı : 1

Toplam : 79

Anıtlar ve Tek Yapılar : 635

GENEL TOPLAM : 714

 


Benzer Haberler & Reklamlar