Kızılderililer 1500 önceye dek çocukları minyatür silahlarla eğitiyorlardı

Kızılderililer 1500 önceye dek çocukları minyatür silahlarla eğitiyorlardı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletinin Par-Tee mezar alanınd yapılan arkeoloji kazılarında arkeologlar tarafından bulunan mini boyutlu silah parçaları, 1.500 yıl öncesine kadar Kızılderili çocuklara silah kullanma becerisi kazandırmak için özel minyatür eğitim silahları imal edildiğini kanıtlıyor.

Antquity Dergisinde 10 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan Robert J. Losey ve Emily Hull imzalı  Learning to use atlatls: equipment scaling and enskilment on the Oregon Coast (Atlatl kullanmayı öğrenme: Oregon kıyılarında ekipman ölçeklendirme ve uyum)baçlıklı makaleye göre; M.Ö. 800 ve M.Ö.100 yılları arasına tarihlenen fırlatıcı silahların minyatür versiyonları ile Amerikan yerlileri çocuklarına nasıl savaşacaklarını ve avlanacaklarını öğretiyordu.

Yaklaşık 1500 yıl önce, Chinookan ve Salish dilinde konuşan Yerli Amerikalılar, Kuzey Oregon kıyılarında, Columbia Nehri’nin ağzının yakınında yaşıyorlardı ve burada deniz ürünleri yiyip alet ve silahlar yapıyorlardı.

1960’larda ve 1970’lerde, arkeologlar Par-Tee deniz kabuğu yığını olarak bilinen bu alanı kazdılar. Daha önceki buradaki arkeolojik buluntular arasında, mezarlar, ocaklar ve yaklaşık 7.000 alet vardı, ancak yapılan açıklamaya göre bu eserlerin çoğu analiz edilmedi.

Yeni dönem arkeoloji kazılarında bir grup araştırmacı, daha önce analiz edilmemiş “atlatl” adı verilen eski bir silaha ait 90’dan fazla parçayı inceledi.

Yay ve oktan öncesine tarihlenen atlatl, mermileri büyük bir güçle fırlatabilecek bir fırlatma silahıydı. Balina kemiğinden yapılan bu aletin bir ucunda kavrama, diğer ucunda bir kanca vardı. Silah, bir grubun hayatta kalmasının anahtar noktasıydı ve bunları nasıl kullanacağını bilenlerin önemli avantajları oluyordu.

Araştırmacılar, “Bu tür silahları etkili bir şekilde kullanma yeteneği kritik bir beceriydi, ancak ustalaşması basit bir yetenek değildi. Yetenekli atlatl kullanıcıları, avcılıkta muhtemelen daha az yetenekli olanlardan daha büyük bir başarı elde ediyordu, bu da kendileri ve toplulukları için diyet ve sosyal avantajlar sağlıyordu.” diyor.

Dahası, araştırmacılar, silahı etkili bir şekilde kullanabilenlerin savaş ve kendini savunmada da daha başarılı olduklarını söylüyor.

Ekip, silahların, özellikle de kavrama yerlerinin boyutlarının büyük ölçüde değiştiğini; en büyüğünün en küçüğünden yüzde 166 daha büyük olduğunu belirtiyor.

Bir insanın cinsiyeti, vücut kütlesi ve boyu, yetişkin bir insan avucunun boyutundaki farkın sadece yüzde 10 ila 15’ini oluşturduğundan, araştırmacılar küçük silahların çocukları eğitmek için kullanıldığı sonucuna vardı.

Araştırmanın baş yazarı antropolog Robert Losey, “Sonuç olarak atlatl’larını küçülttüler, böylece küçük ellerde daha kolay kullanılabilecek hale geldi.” diyor. Bu şekilde çocuklara silahları nasıl kullanacakları ve ustalaşacakları öğretildi.

Bu daha küçük silahlar muhtemelen model ya da oyuncak değildi ve silah olarak çalışıyordu; Önceki deneyler, bu tür silahların 30 metre civarında bir dart fırlatabileceğini gösterdi.

Kuzey Amerika’nın Batı Kıyısı’ndaki diğer yerlerle karşılaştırıldığında Par-Tee, bu silahların “alışılmadık derecede yüksek” bir bolluğuna sahip. Bunun nedeni belli değil, ancak diğer atlatl’ların çoğu balina kemiğinin aksine tahtadan yapılmıştı ve bu yüzden bugüne kadar hayatta kalmamış olabilir.

Live Science. 11 Aralık 2019 (Çeviri: Erman Ertuğrul  - Arkeofili.com)

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar