Kaunos antik kenti

Kaunos antik kenti neresidir?

Kaunos: Anadolu’nun güneybatısında, Köyceğiz Gölü kıyısında yer alan antik kent.

Bugünkü Dalyan Köyü’nün karşısında yer alır.

Herodotos şöyle yazar: “Kaunoslular, bana kalırsa, buranın yerlisidir; ama kendileri Girit’ten gelme olduklarını söylerler.“

İlk kez MÖ 800’lerde iskân edilmesine rağ­men adı ilk kez MÖ 545’den sonra Pers generali Harpagos’a karşı gösterdi­ği direniş nedeniyle geçmektedir.

Önce Ion Ayaklanması’na, ardından da Perslere karşı oluşturulan Attika-Delos Deniz Birliğine katıldı.

II. Peloponnesos Savaşı’nda her iki taraf da Kaunos’u liman olarak kullandı.

MÖ 337 yılın­dan sonra Karya satrabı Mausolos’un yönetimine girdi ve büyük bir bayın­dırlık faaliyetine sahne olarak (Karya’nın birçok kenti gibi) Yunanlı görünüm kazanmaya başladı ve ilk sikkelerini bu dönemde bastı.

MÖ 334’de Büyük İskender tararfından Mausolos’un kız kardeşi Ada’ya verildi. İzleyen dö­nemde Ptolemaios ve Seleukoslar arasında el değiştirdi.

Rodos yaklaşık MÖ 191’de kenti 200 talent karşılığında Ptolemaioslardan satın aldı.

MÖ 167’de Roma senatosu tarafından özgürlüğü geri verildi. MÖ 129’da Roma egemen­liğine girdi.

I. Mithradates Savaşı’nda Pontos kralını destekledi (MÖ 88). Son­rasında ceza olarak tekrar Rodos’un egemenliğine sokuldu.

Kent deniz tica­retinin yanı sıra verimli arazileri sayesinde zengin bir konumdaydı, inciri ve kerestesi ün salmıştı. Ayrıca tuz üretimi de önemli bir iş koluydu. Buna kar­şın Kaunos tarihi boyunca iki sorunla hep uğraşmak zorunda kaldı. İlki ken­ti çevreleyen arazideki sazlıklardan kaynaklanan sıtma, diğeri ise Köyceğiz Gölü’nden gelen Kalbis Irmağı’nın (Dalyan Çayı) kentin limanını bal­çıkla doldurmasıdır.

Müzisyen Stratonikos’un kentin kötü koşulları için “İn­sanların ömrü de yapraklarınkine denkti” dediğini Strabon aktarır.

Ressam Protogenes bu kentin vatandaşıdır.

Kentteki ilk kazılar 1966’da başlatılmıştır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar