Kastamonu'da Türkiye'nin ilk Şapka Müzesi

Kastamonu'daki Türkiye'nin ilk ve tek şapka müzesinde 500'ü aşkın şapka sergileniyor

KASTAMONU: Atatürk'ü ziyaret heyetinde bulunan kadınların giydiği 3 şapkayla kurulan Türkiye'nin ilk ve tek şapka müzesinde cumhuriyet tarihindeki birçok devlet adamı ve ünlülere ait 500'ü aşkın şapka sergileniyor.

Şapka İnkılabı'nın Kastamonu'da ilan edilmesi dolayısıyla 2008 yılında dönemin valisi Mustafa Kara tarafından Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılan Şapka Müzesi büyük ilgi görüyor.

Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip müze, dünyada da 4. sırada bulunuyor.

Müzede, Mustafa Kemal Atatürk, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit gibi devlet adamlarının yanı sıra Cem Karaca, Mazhar Fuat Özkan, Safiye Soyman gibi ünlülerin, modacıların ve dünyanın farklı ülkelerine ait kültürlerin şapkaları sergileniyor.

Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Aynan, yaptığı açıklamada, şapkanın Türkiye'de ve dünyada ayrı bir yerinin bulunduğunu ifade etti.

Şapkada her bölgenin ve kültürün taşıdığı bir anlam olduğunu kaydeden Aynan, şöyle konuştu:

"Şapka deyip geçmemek lazım. İnsanlar şapka taktıklarında farklı bir tarza bürünüyorlar. Şapka bir kültürdür. Biz bir kültür alışverişi yapıyoruz. Biz istiyoruz ki dünyanın farklı bölgelerinden daha fazla şapka sergileyebilelim. Bizim şapkalarımız da başka ülkelerde sergilensin. Eğer dünya müzesi olabilirsek Türkiye, turizm konusunda çok kazanacaktır."

500 şapka sergileniyor

Aynan, 3 şapkayla başladıkları serüvende 500'ü aşkın şapkaya ulaştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Devlet adamları, ünlüler, modacılar, dünya kültürlerinden şapkalar gibi birçok alanda şapkamız var. Mustafa Kemal Atatürk, Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit ile çok sayıda modacımızın şapkası bulunuyor. Bu yıl müzemize Cem Karaca, Mazhar Fuat Özkan ve Safiye Soyman'ın şapkalarını da kattık. Müzemizi her geçen gün dahada büyüteceğiz.Dünyadaki müzeler arasında şuan 4'üncü sırada görünüyoruz. İstiyoruz ki ilk sırada olalım. Dünya müzesi olma yolunda ilerliyoruz."

AA  Bilal Kahyaoğlu 


Benzer Haberler & Reklamlar