Kars'ın asırlık tarihi yapılarının cepheleri iyileştiriliyor!

Kars'ta Tarihi Kimliği ile Kars Kent projesi kapsamında yürütülen çalışma ile çoğunluğu Baltık mimarisi tarzındaki eserlerden oluşan asırlık tarihi yapıların, eski dokusuna kavuşturulması amaçlanıyor

Serhat Kalkınma Ajansınca (SERKA) hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu tarafından finanse edilen proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülüyor.

Yaklaşık 5,2 milyon avroluk bütçeyle 32 tarihi yapıda cephe iyileştirmesi yapılacak projede, asırlık yapıların eski dokusuna kavuşturulması için çalışma yürütülüyor.

Haydar Aliyev Caddesi'nde başlatılan ve çoğunluğu Baltık mimarisi tarzındaki eserlerin oluşturduğu yapılardaki sonradan yapılan boyalar kaldırılıyor.

Projeyle, kentin tarihi ve kültürel dokusunun ön plana çıkarılması amaçlanıyor.

- "22'si tescilli, 10'u tescilsiz yapıda çalışma yürütülüyor"

SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca, AA muhabirine, kentte turizmin rekabet gücünü artırmayı ve turizm işletmeleri için uygun yatırım ortamını oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Bunu yaparken sektörde istihdama katkı sağlamayı ve katma değeri artırmayı amaçladıklarını ifade eden Karaca, şöyle konuştu:

"Proje kapsamında 9 tarihi binaya iskele kuruldu. Şu anda inşaat işleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Burada 22'si tescilli, 10'u tescilsiz binada çatıların düzenlenmesi, pencere ve kapıların orijinal hallerine dönüştürülmesi, binalarda boya varsa boyaların kaldırılmasıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ayrıca caddedeki kaldırım ve yolların yapılması ile ışıklandırması da yapılacak."

Karaca, proje kapsamında ayrıca çalışma yapılan Haydar Aliyev Caddesi üzerinde turistik güzergah oluşturulacağını belirterek, inşaat çalışmalarının yüzde 60'lık kısmının tamamlandığını belirtti.

- "2023'ün sonunda tamamlanacak"

Teknik çalışmaların da yüzde 30'luk kısmının tamamlandığını


Benzer Haberler & Reklamlar