Kahramanmaraş'a Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi inşa ediliyor

Onikişubat Belediyesi'nin açıklamasına göre; 7 Noktalı Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi, 789.000 m2 Rekreasyon Alan içerisinde 6230m2’lik farklı tasarımı ile kapalı alana inşa edilecek. Müzenin maliyeti 89 milyon 768 bin TL'yi bulacak

Onikişubat Belediyesi'nin "Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi" başlıklı porjsinde şu bilgiler veriliyor:  "789.000 m2 Rekreasyon Alan içerisinde 6230m2’lik farklı tasarımı ile kapalı alana inşa edilecek 7 Noktalı Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi Türkiye'nin ilk ve tek yeri olacak şekilde inşa ediliyor. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi laboratuvarlarında Uğur Böceği Müzesi için çalışmalar seri bir şekilde devam ediyor. Uğur Böcekleri için yaşam alanı oluşturulan Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi laboratuvarlarında üretim gerçekleştiriliyor.

Bu üretim kapsamında uğur böcekleri için, Bakla bitkisine, yaprak biti türü olan ‘’Aphis Fabae’’ bulaştırılarak besin kaynağı oluşturuldu. Doğadan toplanan Coccinella Septempunctata adı verilen 7 noktalı uğur böcekleri 3’er çift halinde üreme ve yumurtlama sürecine bırakılıyor. Ardından 2 ila 4 gün süreçleri içinde yumurtlama olayı gerçekleşiyor. 4 günlük yumurtlama sürecinin ardından ilk lavralar alınmaya başlanıyor. Yaklaşık 10 gün sonra lavra döneminden Pupa dönemine geçen uğur böcekleri, beslenmelerine paralel bir şekilde ergin döneme geçiş gerçekleştiriyor. Laboratuvarda çok sayıda lavra ve ergin uğur böceği bulunuyor."

Öte yandan Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre müzenin mailiyeti  89 milyon 768 bin TL'yi bulacak.

Habere göre; belediye, Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi kurmak için ilk olarak 29 Kasım 2017 tarihinde ihale düzenledi. İhaleyi ‘kazanan’ iki firma ile 4 Ocak 2018 tarihinde müzenin inşaatı için 21 milyon 946 bin TL'lik sözleşme imzalandı. Ancak ihale, ‘mücbir sebeplerden dolayı’ feshedildi. Aradan geçen sürenin sonrasında Onikişubat Belediyesi, farklı tarihlerde üç ihale daha açtı. 27 Mayıs 2021, 29 Haziran 2021 ve 30 Temmuz 2021 tarihlerindeki ihalelerde bir türlü istekli çıkmadı. Tarihler 7 Eylül 2021’i gösterdiğinde bir ihale daha yapıldı. "Doğal afet, savaş, salgın hastalık ve özellikli işler" koşuluyla kullanılması gereken pazarlık yöntemiyle düzenlenen ihaleye tek bir firma katıldı. Söz konusu firma ile 22 Eylül 2021'de 31 milyon 990 bin TL’lik sözleşme imzalandı. Fakat bu firmanın aldığı işlerde de diğerlerinde olduğu gibi, ihalenin ‘mücbir sebeplerden dolayı feshine’ karar verildi.

Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi inşaatı için son ihale ise bu yıl 20 Haziran’da açıldı. Bu ihale de Kamu İhale Kanunu’nun, “öngörülemeyen durumlarda kullanılmasına” izin verdiği pazarlık yöntemiyle düzenlendi. Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in yönetimindeki Onikişubat Belediyesi’ne bağlı işin yaklaşık maliyeti 78 milyon 528 bin TL, süresi ise 190 gün olarak belirlendi. “Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi İkmal İnşaatı” başlığıyla açılan ihaleye tek firma katıldı. Belediyeyle, NVN İnşaat Pazarlama arasında 20 Temmuz tarihinde 74 milyon 989 bin TL’lik sözleşme imzalandı.

Öte yandan belediye, geçen yıl 1 Şubat tarihinde Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi inşaatının çatı ve cephe imalatları gibi kısımlarında kullanılmak üzere montaj malzemeleri satın almış, bunun için de tam 14 milyon 779 bin TL ödemişti. Bu tutar eklenince, müze inşaatı için belediyenin kasasından çıkan tutar, 89 milyon 768 bin TL olacak.

 


Benzer Haberler & Reklamlar