Japonya'da Geleceğin Buda'sına gülümseyen su perisi figürü bulundu

Japonya'da Geleceğin Buda'sına gülümseyen su perisi figürü bulundu

Ishikawa'nın Honshu adasındaki bir Budist tapınağının harabelerinde bulunan yaklaşık 1100 yıllık gülümseyen kadın figürünün Geleceğin Buda'sı denilen Maitreya Bodhisattva'ya hizmet eden bir su perisi olduğu tahmin ediliyor.

Japonya'nın Ishikawa Eyaleti'ndeki Honshu adasının Chūbu şehrinin Suematsu bölgesinde bulunan pagoda tipi tapınak kalıntılarında süren arkeoloji kazılarında bulunan seramik parçası üzerinde nympha oalrak adlandırılan bir tür su perisi olduğu tahmin edilen  gülümseyen kadın figürü ortaya çıkarıldı. Kilden yapılan seramik parçasının yaklaşık 1,100 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

19 santimetre boyunda, 9,5 cm genişliğinde ve 1,5 cm kalınlığındaki seramik plakanın pagodasının zemin katına ait olduğu belirtiliyor. Seramiğin ön yüzüne sivri uçlu bir aletle yaklaşık 17 cm boyunda ve 7 cm genişliğinde bir kadın figürü kazınmış. Uzun saçlı ve gülen yüzlü bir kadını tasvir eden figür elinde “hossu” denilen palmiyeden yapılmış bir eşya tutuyor. UYukarı doğru bükülmüş uçları olan ayakkabılar ve “Mo” denilen uzun elbise giyen gülümseyen kadının elindeki saç ve hossunun bir ritüeli temsil ettiği sanılıyor.

Sermaik parçasındaki figürün; Budizm inancının mehdisi sayılabilecek, Geleceğin Buda'sı denilen  Miroku Bosatsu'ya (Maitreya Bodhisattva) hizmet eden bir su perisi olduğu sanılıyor.

Nonoichi Şehri Eğitim Kurulu uzmanları, Suematsu Pagodası olarak adlandırılan Budist tapınağı harabelerinin  Asuka Dönemi'nde (592-710) yedinci yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiğini belirtiyorlar. Tapınağın toprak altında inşa edildiği ve toprak üzerinde bir kubbesinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Uzmanlara göre adada dokuzuncu yüzyıl civarında çömlekçilik çalışmaları yaygındı. Ama pagoda alınında ilk kez resimli bir seramik parçasına rastlandı.

Arkeolojik bulgunun Budizmin yayılması süreci ve  antik çağd toprak pagodası kültürüne dair önemli ipuçları verdiğine dikkat çekiliyor.

"Gülümseyen kadın figürü çok sevimli" diyen Nara Ulusal Kültür Araştırmaları Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Keiji Matsumura, "bu figür Nara şehrinde toprak pagoda kültünün ritüellerine dair önemli bir kanıtıdır. Geleceğin Buda'sının Saflık Ülkesine gitme arzusuyla ilgilidir. Bu da bize  Maitreya kültünün Hokuriku bölgesine de girdiğini gösteriyor. ” dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar