İtalya'daki Şeytan Ayak İzleri, Neandertallere ait çıktı

İtalya'daki Şeytan Ayak İzleri, Neandertallere ait çıktı

İtalya'nın Avrupa'da bugüne kadar kaydedilen en eski insan fosil ayak izlerinin bulunduğu Roccamonfina Volkanındaki Foresta ichnosite'nin meşhur 'Şeytan Ayak İzleri'nin bir grup Neandertal tarafından bırakıldığı belirtildi. Araştırma Orta Pleistosen döneminde Roccamonfina yanardağ bölgesindeki insansı türler hakkında önemli veriler içeriyor.

Roccamonfina Yanardağı, İtalya’nın kuzey Campania sahilinde yaklaşık 10 kilometre yarıçaplı bir volkan. Volkanı dünya çapında önemli kılan unsur, barındırdığı fosil ayak izleri. Yanardağın Foresta ichnosite (ichnosite Ormanı) olarak adlandırılan bölgesinde Avrupa'da bugüne dek bilinen en eski insansı fosil ayak izleri bulunuyor.

Arkeologlar tarafından 2001 yılında keşfedilen Roccamonfina kasabası yakınlarındaki izler yaklaşık 345.000 yıl önce patlayan yanardağın volkanik külleri üzerinde yer alıyor. Fosil ayak izlerinden bir kısmı insan ayak izlerini andırıyor ama normalden çok daha iri. Bu yüzden yerli halk o izlerin ‘Şeytanın izleri’ (devil's tracks) olduğuna inanıyor. Tabi izlerin şeytana ait sayılmasının bir başka nedeni, normal bir yaratığın kızgın küller üzerinde yürüyemeyeceğine dair inanç.

Journal of Quaternary Science (Kuvaterner Bilim Dergisi) dergisinde 9 Ocak tarihinde Adolfo Panarello, Maria Rita Palombo, Italo Biddittu, Mauro Antonio Di Vito,  Gennaro Farinaro ve Paolo Mietto imzaları ile yayınlanan Şeytanın İzlerinde: Foresta ichnosite'den olağandışı haberler (On the devil's tracks: unexpected news from the Foresta ichnosite ) başlıklı makaleye göre söz konusu izlerin bir grup insansı türe ait olduğu anlaşıldı.

Araştırma sonuçları, Neandertallerin volkan patlamasının ardından, aktif bir yanardağın dik yamaçlarında gezindiğini gösteriyor.

Arkeolog ve jeologlardan oluşan ekip, fosil ayak izlerini daha ayrıntılı  şekilde analiz ederek, volkanik patlamadan sadece birkaç saat veya birkaç gün sonra bırakıldığını tespit etti.

Yanardağ bir grup insansı tarafından ziyaret edildiğinde muhtemelen volkanik aktivite hala devam ediyordu.

Piroklastik bir akışın yeni birikintileri 300 ° C sıcaklıkları aşar ve bu tür arazilerde yürümeyi imkansız hale getirir. Tabakanın kalınlığına bağlı olarak, volkanik malzeme birkaç saat veya gün içinde soğur. Arazi soğudukça, döküntü arasında katılaşan yeni mineraller oluşur.

Arkeologlar ayak izlerinin gözlenen adım uzunluğuna ve derinliğine dayanarak, volkanik malzemenin hala yumuşak olduğu, ancak yine de insansıların yavaş ve düzenli yürümesine izin verecek kadar soğuk olduğu ve muhtemelen 50 ° C’lik bir sıcaklığı aşmayacağı sonucuna vardı.

Ayak izleri, dağın yamacında 1 metre / saniye hızında, genellikle acele etmeden yürüyen bir insan için normal bir hız olarak kabul edilen bir grup tarafından bırakıldı. Görünüşe göre, hala aktif olan yanardağ, ziyaretçiler için gerçek bir endişe kaynağı oluşturmamıştı.

Bir ayak izi yolu, diğerlerine göre zıt bir yöndeydi. Belki de bu yolun patlamanın ardından farklı zamanlarda farklı insanlar tarafından takip edildiğine işaret ediyor.

Yakındaki taş eserlerinin keşfi, sitenin tekrar tekrar ziyaret edildiği, belki de yeni taş aletler için volkanik kayalar elde edildiği fikrini destekliyor.

Volkanik kayaçların yaşı göz önüne aldıklarında, araştırmacılar ayak izlerinin, diğer arkeolojik alanlardan İtalyan yarımadasında yaşadığı bilinen Neandertaller tarafından yapıldığını düşünüyorlar.

Kaynak: David Bressan - Forbes / Çeviri: Arkeofili


Benzer Haberler & Reklamlar