İstanbul Üniversitesi Osteoarkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

İstanbul Üniversitesi Osteoarkeoloji Uygulama ye Araştırma Merkezi nerededir? İstanbul Üniversitesi Osteoarkeoloji Uygulama ye Araştırma Merkezinde neler vardır? Osteoarkeoloji müzesi nerede?

İstanbul Üniversitesi Osteoarkeoloji Uygulama ye Araştırma Merkezi; Türkiye'nin ilk Osteoarkeoloji merkezidir. 

Bakınız: Osteoarkeoloji

2016 yılında resmi olarak İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan Osteoarkeoloji Uygulama ye Araştırma Merkezi'dir. Kurumun daha sonra, 24 Şubat 2019 tarih ve 30696 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa bünyesinde yeniden faaliyete geçmesi sağlanmıştır. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde bünyesinde yer alan birimin kuruluşu için çalışmalar 2004 yılında, Marmaray-Yenikapı kazılarında ortaya çıkan kemiklerin incelenmesi için doğan ihtiyaç üzerine başlamıştır.

Prof. Dr. Oktay Belli'nin çabaları ile hizmete başlayan İstanbul Üniversitesi Osteoarkeoloji Uygulama ye Araştırma Merkezi'nde aynı zamanda osteoarkeoloji müzesi ve osteoarkeoloji laboratuvarı bulunmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi içinde yer alan Osteoarkeoloji Müzesinde ağüırlık olarak İstanbul Üniversitesinin imza attığı arkeolojik kazılarda çıkarılan iskeletler sergilenmektedir.

Merkezde, başta Yenikapı Metro ve Marmaray Kazısı olmak üzere, Amasya-Oluzhöyük, Amasya-Harşena Kalesi ve Kızlar Sarayı, Van-Yoncatepe Kalesi, Kuşadası, Kadıkalesi, Aydın-Magnesia, Selçuk-Ayasuluk ve St. Jean Anıtı Kazısı, İzmir-Smyrna (Agora), İzmir-Bayraklı (Smyrna) Kazısı, Edirne-Enez Kazısı, Kars-Ani ve Küçükçekmece Bathonea Kazısı gibi çok sayıda kazıya ait Zooarkeolojik malzemelerin bilimsel incelemesi yapılmaktadır.

İÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Onar tarafından Yenikapı Marmaray kazılarından çıkarılan ve Bizans İstanbul’u dönemine ait hayvan kemikleri ile tarihi materyalin sergilendiği “Osteoarkeoloji” Müzesi binasının açılış töreni 30 Nisan 2013 Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından yapılmıştır.

 

Adres: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar Yerleşkesi, Veteriner Fakültesi

İletişim: 0 (212) 473 70 70 Dahili: 17001 E-Mail: ivfdek@istanbul.edu.tr

Ziyaret Saatleri: Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 9:00-16:00 saatleri arasında (Önceden randevu alınması gerekmektedir.)


Benzer Haberler & Reklamlar