İspir'de Elmalı Mağarası'nın yüzde 95'i keşfedilmeyi bekliyor

İspir'de Elmalı Mağarası'nın yüzde 95'i keşfedilmeyi bekliyor

Şu ana dek sadece 20'de 1'ine ulaşabildiklerini Elmalı Mağarası, gizemli mağara olarak biliniyor. Türkiye'de henüz incelenmeyen mağaralar arasında yer alan Elmalı Mağarasında minareyi andıran kümbet, ilginç karstik biriktirme şekilleri, sığ göller, traverten havuzları yer alıyor.

Erzurum'un İspir ilçesinde bulunan, sarkıtları, dikitleri ve sığ gölleriyle ziyaretçilerine farklı güzellikler sunan Elmalı Mağarası, ilçeye 15 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden bin 800 metre yükseklikte bulunuyor.

İspir Belediyesi mağaranın daha çok turist çekmesi için çalışmalar yapacak.

Kayalıkların eteğinde bir saat dik yamaç tırmanılarak ulaşılan,  girişi hayli dar mağaranın oluşum yılı bilinmiyor.

Rus ve Ermeni işgalinden kaçan halkın mağarayı bir zamanlara sığınak olarak kullandığı belirtiliyorç insan kemikleri ve fosfat bakımından ekonomik değeri yüksek olan yarasa gübresi bulunuyor.

İki galeriden oluşan, içerisindeki sarkıt, dikit, sütun ve sığ göllerle misafirlerini büyüleyen mağaranın turizm şansını artırmak için keşif gezisi düzenleyen İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun, Mağaranın sadece İspir'e özgü kalmaması gerektiğini söyledi, 

Başkan Coşkun, "Elmalı Mağarası sadece İspir'e has değil, keşfedildikten sonra tüm Türkiye belki de dünya görecek ki burası tüm dünyadaki istisna ve keşfedilmesi elzem olan mağaralardan biri. Bu mağaranın bilinip ziyaretçilerin buraya akması için keşfe çıktık." dedi.

Mağaranın sadece 20'de 1'ine ulaşabildi

Coşkun, mağarayı daha farklı bakışla gezdiklerini belirterek, buranın tamamını gezmenin güvenlik açısından mümkün olmadığını dile getirdi.

Mağaranın sadece 20'de 1'ine ulaşabildiklerini aktaran Coşkun, şöyle dedi: "Burada bir mağara silsilesi var. Bu dağın arka yamaçlarında iki üç tane daha büyük mağara olduğu söyleniyor. Bizim hedefimiz yerelde idareci olarak kendi imkan ve yetkilerimizi kullanarak bu mağaranın tüm Türkiye'ye hatta dünyaya açılması ve turizm noktasında katma değere dönüşmesi. Bu bize büyük bir sorumluluk yükledi. Biz bu çalışmalarımızı rapor haline getirdikten sonra Kültür Bakanlığımız, valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz ve diğer kuruluşlara ulaştıracağız."

Yerel Kalkınma Strateji Hazırlama Uzmanı Hasan İşler de Türkiye'de henüz incelenmeyen mağaralardan birinin Elmalı Mağarası olduğunu aktardı.

Mağaranın Türkiye'nin en uzun ve büyük mağaralarından olduğunu belirten İşler, şunları kaydetti: "Mağara, yaşlı kireç taşları içerisinde oluşmuş ve bugün itibariyle ihtiyarlık safhasına ulaşmış fosil bir mağaradır. Yapılan araştırmalara rağmen uzunluğu bilinememektedir. Elmalı Mağarasında sarkıt, dikit, sütun, mantar kayalar, mantarlar ve soğan olarak ifade ettiğimiz nadir bölgeler bulunmaktadır. Bu özellikleriyle mağara görülmeye değer, ekoturizm olarak bölgenin canlandırılması için nadir bölgelerden biridir. Mağarada minareyi andıran kümbet, ilginç karstik biriktirme şekilleri, sığ göller, traverten havuzları, mantar kaya şeklini almış görünümler ve masa görünümlü oluşumlar gözükmektedir."


Benzer Haberler & Reklamlar