İran ile Türkiye arasında turizm alanında iş birliğini anlaşması imzalandı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile İran Havayolu Ulaşımı ve Turizm Acenteleri Birliğince (AATTAI) iki ülke arasındaki turizm potansiyelini geliştirmek ve turist sayısını artırmak amacıyla iş birliği anlaşması imzalandı.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, İran Cumhurbaşkanlığı El Sanatları ve Turizm Teşkilatı Başkanı Ali Asgar Munisan, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ve AATTAI Başkanı Hürmetullah Refii'nin katılımıyla Tahran'da bir otelde gerçekleştirilen toplantıda turizmde iş birliği ele alındı.

Örs, burada yaptığı konuşmada, İran ve Türkiye'nin bölgenin birbirinden ayrılması imkansız iki büyük ülkesi ve gücü olduğunu belirterek, "Eğer biz potansiyellerimizi doğru kullanırsak bölgede İran ve Türkiye dışında hiçbir ülke söz söyleyemez." dedi.

İran Cumhurbaşkanlığı El Sanatları ve Turizm Teşkilatı Başkanı Ali Asgar Munisan da İran'ın Türkiye ile birlikte bölgenin büyük bir gücü olduğunu belirterek, "Yaptırımlara ve baskılara rağmen geliştirmeye çalıştığımız alanlardan biri turizmdir. İran'a daha önce 450 bin yabancı turist geliyorken şimdi bu rakam 6 milyona çıktı. İran takvimine göre yeni yıla kadar bu seneki turist sayısının 7 milyona çıkmasını bekliyoruz. Üzerimizdeki tüm baskılara, yaptırımlara ve aleyhimizdeki negatif propagandalara rağmen bu sayıya ulaştık." dedi.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Bağlıkaya, Bursa, Antalya, Konya ve Düzce temsilcileriyle turizm ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla İran'a geldiklerini belirterek, "Turist alışverişinde İran ile Türkiye arasında bir dengesizlik olduğunun biz de farkındayız. Türkiye'ye gelen İranlı sayısını azaltmak yerine İran'a gelen Türkiyeli sayısını artırma yönünde çaba sarfetmeye ve çözüm bulmaya geldik." diye konuştu.

AATTAI Başkanı Refii de iki ülkenin Türkiye'de Mevlana İran'da da Beyazidi Bestami ve Feriduddin Attar gibi birçok ortak değere sahip olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Bağlıkaya ve Refii, turizm alanında iş birliğini öngören anlaşmayı imzaladı.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Erdem ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'da ilk defa böyle geniş kapsamlı ve hedefleri büyük bir toplantı düzenlediklerini söyledi. Erdem, "Buradaki amacımız, görevi Türkiye'yi etkin bir şekilde tanıtmak olan TÜRSAB'ı İranlı seyahat acenteleri ile tanıştırmak ve iş potansiyelimizi artırmaktır. İran'dan gelen turist sayısının daha da artırılması ve Türkiye'den İran'a gelen turist sayısının da yükselmesini hedefliyoruz." dedi.

 


Benzer Haberler & Reklamlar