İngiltere'de 7 bin yıllık ayak izleri ve balık tuzakları keşfedildi

İngiltere'de 7 bin yıllık ayak izleri ve balık tuzakları keşfedildi

Reading Üniversitesi arkeologları, Severn Halici’ndeki arkeoloji çalışmalarında 7.000 yıllık olduğu tespit edilen ayak izleri ve antik tuzaklar keşfedildi.

RSevern Halici, Güney Batı İngiltere (Kuzey Somerset, Bristol ve Güney Gloucestershire’dan) ve Güney Galler (Cardiff, Newport’tan Monmouthshire’a) arasında Bristol Kanalı’na akan Severn Nehri’nin halicidir.

National Geographic Society tarafından finanse edilen çalışmadan elde edilen Mezolitik keşifler, İngiltere’de yaşayan avcı-toplayıcı toplulukların yaşamlarına ışık tutacak.

Uzmanlar, muhtemelen yılan balığı ve diğer balıkları yakalamak için kullanılan 7.000 yıldan daha eski balıkçılık tuzaklarının, eski bir nehir kanalının yatağında V şeklinde bir çit oluşturmak için tahta kazıkların etrafına dokunan söğüt söğütlerinden yapıldığını söylüyor.

Kazıları yöneten Reading Üniversitesi’nden Emeritus Profesör Martin Bell şunları söyledi: “Keşif özellikle önemlidir, çünkü balık tuzaklarını içeren kanalda, düşük gelgitler yüzlerce insan, hayvan ve kuş ayak izini ortaya çıkarmıştır.

“Eylül ve Ekim 2023’teki fırtınalı koşullar, ayak izlerinin uzun yıllar boyunca en iyi şekilde ortaya çıktığını ortaya çıkardı.

“Kazı ekibi, düşük ilkbahar gelgitleri döneminde, deniz ve tecavüz eden kumla kaplanmadan önce mümkün olduğunca çok şey kaydetmek için hızlı bir şekilde çalışmak zorunda kaldı.”

Bay Bell, çiftçiliğin gelişinden önceki bir zamana dayanan ayak izlerinin, o dönemde İngiltere’de yaşayan topluluğa benzersiz bir bakış açısı sağlamasını umuyor.

“Birçok ayak izi, bazıları dört yaşında olan çocuklara aitti ve bu da Mezolitik toplulukların günlük yaşamında aktif bir rol oynadıklarını gösteriyor.

“Yer yer her iki yönde hareket eden ayak izleri çizgileri, adanın kenarındaki kamp alanlarından tuzakların bulunduğu kanala giden patikaları işaret ediyor.

“Ayak izleri, bireysel kampların ve aktivite alanlarının yaşayan bir manzaranın parçaları olarak nasıl birbirine bağlı olduğunu gösteriyor.”

Oğuz Büyükyıldırm  - arkeonews.com


Benzer Haberler & Reklamlar