İngiltere 144 yıl önce kaçırdığı Etiyopyalı Prensin naaşını değil bir tutam saçını iade etti

İngiltere 144 yıl önce kaçırdığı Etiyopyalı Prensin naaşını değil bir tutam saçını iade etti

İmparator Tewodros 1868 yılında Türkleri kovmak için İngiltere'den yardım istemiş ama ilgisiz kalan İngilizlere kızınca, öfkesinin bedelini topraklarının işgali ile ödemişti. İngilizler geri çekilirken 7 yaşındaki oğlu Prens Alemayehu'yu da yanlarında götürmüşlerdi. Etiyopya onlarca yıl sonra prensin bedenin iadesini istedi ama İngiltere sadece bir tutam saç göndermeyi tercih etti.

 İngiltere, Etiyopya hükümetine 144 yıl önce ölen Etiyopyalı Prens'in naaşı yerine bir tutam saçını teslim etti.

Etiyopya Haber Ajansının (ENA) haberine göre, 1868'de Etiyopya topraklarına giren ve çıkarken 7 yaşındaki Prens Alemayehu'yu kaçıran İngilizler, kendi topraklarında ölen Prens'in saçlarını 144 yıl sonra bu ülkenin temsilcilerine iade etti.

Etiyopya'dan imparatorluğa ait çok sayıda tarihi eseri kaçıran İngiltere, defalarca talep edilen naaş yerine prensin bir tutam saçını, bir vakıf aracılığıyla Etiyopya'ya verdi.

18 yaşına kadar İngiltere'de yaşayan ve burada ölen Prens Alemayehu, İngilizlere karşı savaşta yenildikten sonra intihar eden İmparator Tewodros'un oğluydu.

Saçla Prens Alemayehu'nun babası İmparator Tewodros dönemine ait bazı küçük parçalar da iade edildi.

- Türklere karşı İngiltere'den yardım istedi

İngiltere Kraliçesi Victoria'ya mektup yazarak Etiyopya ve Kızıldeniz kıyılarındaki "Türklerin" topraklarından çıkarılması için yardım isteyen İmparator Tewodros, yıllarca mektubuna cevap alamadı.

İngiltere'nin talebini cevapsız bırakmasına tepki olarak ülkesindeki bazı diplomat ve misyonerleri hapseden Tewodros, tüm girişimlere rağmen bu kişileri serbest bırakmayı reddetti.

İngiltere, tutsakları kurtarmak için 1868'de askeri müdahale yaptığı ülkeden çıkarken, çok sayıda tarihi eseri de yağmaladı.

:Tufan Aktaş - AA


Benzer Haberler & Reklamlar