İki bin yıllık okul yıllığı

İki bin yıllık okul yıllığı

İskoçya Ulusal Müzeleri koleksiyonundaki bir mermer levha üzerindeki antik Yunanca yazıtın 'okul yıllığı niteliğimnde bir isim listesi olduğu anlaşıldı.

İskoçya Ulusal Müzeleri koleksiyonundaki mermer üzerine oyulmuş kitabe, İmparator Claudius (M. S. 41-54) döneminde zorlu askeri ve sivil eğitim kurumu olan Atina’daki ephebate’de öğrenim görenlerin listesini içeriyor.

M. Ö. 2. yüzyılda, ephebik eğitim yabancılara açıldı ve edebiyat ve felsefe çalışmaları müfredata eklendi. Yaklaşık olarak M. S. 39’dan itibaren, bir ephebik eğitimini tamamlayan herkes bir Attic vatandaşı olarak kabul edildi.

Uzmanlar, Oxford’daki Ashmolean Müzesi koleksiyonundaki benzer bir listenin kopyası olduğunu düşündüler, ancak incelediklerinde durumun böyle olmadığını anladılar.

Bu döneme ait yazıtlar nadir olduğu için, bilim adamları yeni keşfedilen ephebik listenin Ashmolean’ın yazıtıyla aynı yıl ve kohorttan kalmanın daha da dikkat çekici olduğunu söylüyorlar.

Keşfe öncülük eden Manchester Üniversitesi’nde Yunan tarihi ve epigrafi profesörü Dr. Peter Liddel şunları söyledi: Halihazırda bilinen bir yazıtın kopyası değil, 1880’lerden beri çok uzun bir süredir NMS’nin depolarında bulunan tamamen benzersiz yeni bir keşifti ve kendilerine co-ephebes veya yardımcı öğrenciler ve arkadaşlar diyorlardı.”

“Bu, M. S. 41-54 döneminde, Claudius’un saltanatı sırasında belirli bir yıl için öğrencilerin bir listesiydi ve bize yeni isimler veriyor, eski Yunanca’da daha önce hiç rastlamadığımız isimler vardı. Ayrıca bu dönemde efebate’de yer alan vatandaş olmayanlar için bize en erken kanıtlara da yer veriyor.
Listenin nerede sergilendiği bilinmiyor ancak gençlerin antrenman yaptığı spor salonu gibi bir yere konmuş olabileceği düşünülüyor.Listenin nerede sergilendiği bilinmiyor ancak gençlerin antrenman yaptığı spor salonu gibi bir yere konmuş olabileceği düşünülüyor.

Plakanın üst kısmı sivridir ve ephebes’in okul spor salonunda kullanacağı tipte küçük bir yağlı amfora tasvir ettiğine inanılan aşınmış bir kabartmadır. Listenin nerede sergilendiği bilinmiyor ancak gençlerin antrenman yaptığı spor salonu gibi bir yere konmuş olabileceği düşünülüyor.

Metrodoros arhonship’inde, başkomiser Phlya’lı Dionysodoros (Dionysodoros’un oğlu) iken, Philippos’un oğlu Attikos, kendi ephebes (ve) arkadaşlarını (bunu) adamıştı.

Antik Yunan okul yıllığında 31 isim ithaf altında iki sütuna yazılmıştır. Attikos’un ephebate’deki seçkin kardeşleri Aiolion, Dionysas, Anthos, Herakon, Theogas, Charopeinos, Tryphon, Dorion, Phidias, Symmachos, Athenion, Antipas, Euodos, Metrobios, Hypsigonos, Apollonides, Hermas, Theophas, (H?)elis, Atlas, Zopyros, Euthiktos, Mousais, Aneiketos, Sekoundos, Zosimos, Primos, Dionys, Eisigenes, Sotas ve Androneikos.

Leman Altuntaş - Arkeonews.com


Benzer Haberler & Reklamlar