Haniwa: Haniwa heykelcikleri

Haniwa nedir? Haniwa figürleri ne işe yarardı?

Haniwa; Japonca'da kil çemberi anlamına gelen kelime arkeolojik terim olarak, genellikle kofun denilen soylulara ait Japon mezarlarından çıkan ölü hediyesi olarak cenaze ile birlikte gömülmüş pişmiş toprak kil figürleri içerir.

Japonya'da Tümülüs dönemi (M.Ö. 250– M.S. 552 ) denilen tarih evresinde kullanılmışlardır. Kofun mezarlarında kullanılan sırsız içi boş kilden yapılmış heykelciklere verilen genel isimdir.

Haniwa'lar ritüel amaçlı kullanılmıştır ve ölenlerin diğer dünyada rahatı için yapılan dua ve dini hizmetleri sembolize ettikleri tahmin edilmektedir.

Haniwa'lar wazumi tekniği denilen sanatsal formda üretilmişlerdir..

İlk evrelerde kullanılan en yaygın haniwa türleri; bir mezarlık alanının sınırlarını işaretlemek için kullanılan fıçı şeklindeki silindirlerdi. 4. yüzyılın başlarından itibaren silindirler, savaşçı figürleri, kadın hizmetkarlar, dansçılar, kuşlar, hayvanlar hatta tekne, silah ve bina şeklini almıştır.

Haniwa'ların yüksekliği 30 ila 150 cm (1 ila 5 fit) arasında değişir, ortalama yüksekliği yaklaşık 90 (3 fit) santimdir..

İnsan figürleri genellikle üzerinde kazınmış geometrik desenler ve beyaz, kırmızı ve mavi pigmentlerle süslenmiştir. Gözleri, burunları ve ağızları, nesnelere gizemli bir çekicilik kazandıran içi boş deliklerle belirtilir.

Haniwaların 6. yüzyılda seri olarak üretildiği anlaşılmaktadır, daha sonraki yıllarda Budizm'in yükselişi ile ölü yakma geleneği yayıldığından, tümülüslerin gözden düşmesi ile haniwa üretimi de tarihe karışmıştır. 

İlk ve en yaygın haniwa, bir mezarlık alanının sınırlarını işaretlemek için kullanılan fıçı şeklindeki silindirlerdi.     Daha sonra, 4. yüzyılın başlarında, silindirler, savaşçı figürleri, kadın görevliler, dansçılar, kuşlar, hayvanlar, tekneler, askeri teçhizat ve hatta evler gibi heykelsi formlarla örtülmüştür.   Figürlerin, diğer dünyada ölenlere devam eden hizmeti sembolize ettiğine inanılıyor.   Haniwa'nın yüksekliği 1 ila 5 fit (30 ila 150 cm) arasında değişir, ortalama yüksekliği yaklaşık 3 fit (90 cm) olur. İnsan figürleri genellikle kazınmış geometrik desenler ve beyaz, kırmızı ve mavi pigmentlerle süslenmiştir. İçi boş biçimlerin gözleri, burunları ve ağızları, nesnelere gizemli bir çekicilik kazandıran deliklerle belirtilir. Haniwa, 6. yüzyılda seri olarak üretildi, ancak daha sonra Budizm'in tanıtılması ve ölü yakma pratiği, tümülüslerin yapımında ve dolayısıyla haniwa üretiminde bir düşüşe neden oldu.


Benzer Haberler & Reklamlar