Girit'te Erken Demir Çağı tümülüsü bulundu

Girit'te Erken Demir Çağı tümülüsü bulundu

Ege Denizindeki Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz 'in beşinci büyük adası Girit'te süren arkelojik kazılarda MÖ 8. ve 7. yüzyıllara tarihlenen mezarlar ile silahların bulunduğu bir tümülüs keşfedildi.

Yunanistan'ın Girit adasında tarihinin MÖ 13. yüzyıla kadar uzandığı belirlenen Anavlochos arkeolojik alanında süren arkeoloji kazılarında Erken Demir Çağı tümülüsü keşfedildi. 

Keşif, Merkezi Floransa'da bulunan Atina Fransız Okulu (EFA =École Française d'Athènes) ve Yunanistan işbirliği ile gerçekleşen 5 yıllık (2017-2021) sistematik kazı projesi kapsamındaki çalışmalar sırasında Ağustos ayında gerçekleştirildi. 

Kireçtaşından molozların çevrelediği 15 metre çapındaki dairenin içinde yapılan kazılarda üç mezar alanı keşfedildi. Mezarlarda keramasyon gömü kalıntılarına rastlandı. Çemberin doğu kısmındaki dördüncü çukurda ise insan kalıntısı bulunamazken 15 çanak çömlek parçası ile iyi korunmuş durumunda beş mızrak ucu bulundu.

Kireçtaşı molozuyla oluşturulan dairenin merkezinde yer alan tümülüsün yarısı anakaya oyulmuş dikdörtgen bir oda yer alıyordu. Alanda kömür kalıntıları da bulundu.

Bulunan çanak çömleklerin tarihlendirmesinden yola çıkılarak heybetli mezar anıtı M.Ö. 8. ve 7. yüzyıllar arasına tarihlendirildi. Tümülüsteki kalıntıların erozyon ve geçmişte tekrarlanan definci yağmalarından dolayı zarar gördüğü belirtildi.

2015 ve 2016 yıllarında arkeolojik, topoğrafik ve jeomorfolojik araştırma kampanyası tamamlanan  Anavlochos arkeoloji Projesi EFA'nın yanı sıra  INSTAP, Crisis ARC programı (UCLouvain), ARPAMED, FNRS, Kıbrıs Enstitüsü tarafından da detekleniyor. Alandaki kazılara Atina Fransız Okulunun yanı sıra, Lorraine, Stanford, Kuzey Carolina, Cardiff ve Heidelberg üniversitelerinden arkeologlar katılıyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar