Giresun'daki Gelinkayası: Gelinkayası Efsanesi

Gelinkayası nerededir? Gelinkayası Efsanesi nedir? Giresun Gelinkayası nedir?

Gelinkayası; Giresun İli merkezine bağlı Mesudiye köyünün Taşhan bölgesindeki doğal oluşumdur. Giresun merlesine 2 kilometre mesafedeki tepelik alanda ye alan iki dev kaya, dik yamaçtaki fizik kurallarını zorlayan duruşu nedeniyle ilgi çekmektedir. Hakkındaki halk efsanesinden dolayı da Gelin Kayası olarak adlandırılıyor. 

Kaya kimilerine göre duvaklı bir kadını, kimilerine göre bebeğini sırtında taşıyan bir kadını andırdığı için Gelin kayası olarak nitelendirilmektedir. Gelin Kayası adını da bu benzerlikten alır. 

Giresun Folklorunda yer alan Gelen Kayası efsanesi şöyledir: 

 “Güzeller güzeli genç bir kız, görücü usulü ile sevmediği bir erkek ile evlendirilmek isteniyormuş. Anne ve babasına karşı çok saygılı olan iyi kalpli kız buna itiraz edebilecek durumda değilmiş. İçten içe köyün başka bir delikanlısı ile hayatını birleştirmek, onunla evlenmek istiyormuş. Ama bunu ailesi ile paylaşmaktan da sıkılıyormuş, biraz da babadan korkuyormuş. Tanımadığı, sevmediği bir erkeğe verilmesine engel olamamış. Düğün tarihi gelmiş çatmış ve nihayet koca evine gelin olarak yolcu edilmiş. Gelin alayı önünde giden at üzerinde götürülürken içinden Allah'a dua edip yalvarmış: 'Allah'ım, beni kötü koca eline düşürme, taş et dondur' demiş. İyi kalpli gelinin duası kabul olmuş ve gelin alayının önünde, at üstünde taş oluvermiş.”

Kaynak: Giresun İl Kültür Müdürlüğü


Benzer Haberler & Reklamlar