Gemoloji nedir? Gemolog kime denir?

Gemoloji nedir? Değerli taşlar bilimi ne demektir? Gemolog nedir?

Gemoloji ; Jeolojik terim olarak yer biliminin değerli ve yarı değerli taşlarla ilgilenen branşıdır. Değerli ve yarı değerli taşların oluşumunu, çıktığı yerleri, fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceler.

Gemeoloji; kuyumculuk terimi olarak, değerli taş bilimi, süs taşı bilimi ve mücevher bilimi olarak tanımlanır.

Gemoloji mineralojinin çok yeni bir alt disiplini olarak yukarda adı geçen malzemenin incelenmesi, tanımlanması ve sınıflanması konusunda çalışır. Amaç değerli taşları gerek ham, gerekse işlenmiş haliyle, üzerinde yıpratıcı ve zarar verici etki olmadan en doğru şekilde tanımlamaktır. Malzemeye maddi değer biçmek ise deneyime dayalı kişisel tercihtir. Bu nedenle taş kesimi (lapidary) ve mücevher imalatı ve pazarlaması (kuyumculuk) gemoloji ile çok yakından ilgilidir.

Değerli taşları profesyonelce tanımlama ve değerlendirme bilimi ve sanatı Kuyumculuk ve takı tasarımda kullanılan kıymetli taşların ve süs taşlarının tanımlanması ve sınıflandırılması gemolojiyle ilgilidir.Sentetik, taklit ve işlem görmüş taşlar hakkında gemologlar bilgi verir.

Gemolojinin ilgi olduğu alanlar kabaca şöyle sıralanabilir:

Taşların bilimsel olarak sınıflandırılıp sertifika oluşturulması, Taşların doğal renklenme nedenlerini sorgulamak, Kalite ve renk ayrımı yapabilmek, Taşların ham halden işleme tekniği oluşturmak, Değerli taşların iyi bir şekilde pazarlanabilmesini sağlamak...ji

Gemelog (gemmelog); Gemeoloji alanında çalışan ve bu alanda uzmanlaşmış kişilere denilir. Kurumculuk tabiri olarak gemelog; süstaşları üzerinde uzmanlaşmış kişidir ve temel görevi süstaşlarını tanımlamak, sentetik ve imitasyonlarını gerçeğinden ayırmak ve gerekirse taşın temel özelliklerine göre işlenmesini yönlendirmektir. 

Gemelog; değerli taş uzmanıi, süs taşı uzamnı ve mücevher uzmanı ünvanları ile anılır.

Gemolojinin akademik anlamda Türkiye’deki başlangıcı, 1980’li yılların başıdır. 1981 ve 1982 yıllarında Türkiye’de ilk kez İzmir’de altın, gümüş ve kuyumculuk üzerine düzenlenen sempozyumların sonuç bildirgesi olarak, kuyumculuk öğretisinin mutlaka bir akademik şemsiye altında başlaması gerektiği önerilmişti.

Sempozyumdan sonra, gemoloji ve mücevher öğretisi ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerinde günümüze kadar yol almıştır. Yüksekokullar ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin verdikleri öğretisel programlar, mücevher tasarımında lisans ve yüksek lisans derecelerindedir. Bir fen bilimleri enstitüsü de gemolojik konularda kurslar ve öğreti vermektedir. Bu anabilim dalındaki öğretide, elmas ve renkli taşların tanımlanmasını ve derecelendirmesini içeren geniş bir konu aralığı bulunmaktadır.

Alanın ön lisans derecesi, iki yıllık tekniksel ve sanatsal eğitim olarak Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde İzmir Meslek Yüksekokul’unda “Taş ve Metal İşlemeciliği Programı” ismi altında 1983 yılında başlamıştır. Bu öyle bir eğitimdir ki, öğrenciler kuyum, mücevher tasarımı ve gemolojinin her dalında basit ve komplike her türlü alet, araç ve gereci kullanmayı öğrenirler.

Alanın lisans derecesi, dört yıllık tekniksel ve sanatsal eğitim olarak Mersin Üniversitesi bünyesinde, “Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu” ismi altında 2002 yılında başlamıştır.

Daha sonrasında, bu öğretinin yüksek lisans derecesi de, 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde, Fen Bilimleri Enstitüsü’nde “Doğal Yapı Taşları ve Süs Taşları Anabilim Dalı” adıyla multidisipliner öğrenci alımına başlamıştır. İngilizce destekli Türkçe eğitim veren bu birimle beraber, Türkiye’de özellikle gemoloji eğitimi ve araştırmalarında en yüksek noktaya yaklaşılmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar