Eumaios

Eumaios nedir?

Eumaios: Eumaios, Odysseia'da önemli bir rol oynayan İthake'lı bir domuz çobanı.

Odysseus uzun serüvenlerinden sonra yurduna ilk ayak bastığında Eumaios'un yaptığı ve yönettiği ahırlara gider ve babasının sadık uşağı olan bu "tanrısal" coban başı ile buluşur. Eumaios ihtiyar bir dilenci kılığında olan Odysseus'u konuklamak, ağırlamakla kalmaz, konuğunun özlemini çektiği efendisi olduğunu anladıktan sonra da talipleri öldürmekte, malını, mülkünü yeni baştan ele geçirmekte yardımcı olur ona. Odysseus'un sut ninesi Eurykleia kadar sevimli, cömert ve akıllı bir kişidir. Odysseus'la aralarındaki konuşmalar Odysseia romanının gerçekçi yanını ve zamanın yaşama koşullarını açığa vurup yansıtan değerli belgelerdir.

Odysseus domuz çobanının kulübesine gelince, Eumaios onu saygıyla karşılar, ona bir döşek serer, yemek verir ve dilenci pozunda olan efendisinin uydurduğu hayat hikâyesini dinledikten sonra, kendisinin de bir kral oğluyken nasıl kaçırılıp İthake'ye getirildiğini anlatmaya koyulur.

Eumaios'un anlattığı bu öykü ilginç bir roman ve o zamanki Akdeniz çevresinde ise yoğun bir gidiş geliş olduğunu açığa vurur.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar