Etnomüzikoloji: Karşılaştırmalı Müzikoloji

Etnomüzikoloji ile Müzikolojinin farkı nedir? Karşılaştırmalı Müzikoloji nedir? Etnomüzikoloji nedir?

Karşılaştırmalı Müzikoloji (Etnomüzikoloji); müziğin toplumsal ve kültürel bağlam açısından incelenmesini konu edilen bilim dalıdır. Müzikolojinin; müzik, toplum ve kültür ilişkisini inceleyen dalı olarak da tarif edilmektedir.

Etnomüzikolojinin ana amacının insanların gösterimde bulunma, dinleme ve konuşma aracılığıyla müzik olarak tanımladıkları şeyin müziksel duyumunu nasıl yaptıklarını keşfetmek olduğu belirtilmektedir. 

Ancak Etnomüzikoloji aynı zamanda Müzikoloji'nin içeriği ve sınırları oldukça tartışmalı alanıdır. Müzikbilimciler, Etnomüzikbilimini kendi kapsamları dışında kalan müzik alanlarını inceleyen alan olarak tanımlarken,  etnomüzikbilimciler, kendilerinin tüm müzik alanlarıyla ilgilendiklerini savumaktadırlar.

Müzikolojinin tarihsel ve sistematik çerçevede Avrupa Sanat Müziği’ni konu aldığını; Etnomüzikolojinin ise Avrupa dışı müziklerle ilgilendiğini savunanlar da vardır.

Günümüzde yöntem açısından birbirinin içine girmiş iki alandan Etnomüzikoloji farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Müzikolojinin araştırma alanınını Toplumbilimselliği de kapsayacak şekilde genişletmesinden dolayı Karşılaştırmalı Müzikoloji  olarak da tanımlanan Etnomüzikoloji alanının içeriği daha da problemli hale gelmiştir.

Etnomüzikoloji; 1950'lere kadar “Karşılaştırmalı Müzikoloji“ olarak adlandırıldı. 1900 yılında "Karşılaştırmalı Müzikoloji” terimi tartışılmaya başlandı. 1941 yılından ihtibaren bu alana yeni bir isim verilemsi gerektiği tarışılmaya başlandı. 1950 yılında Jaap Kunst, “Musicologika” eserinde “Karşılaştırmalı Müzikoloji” kavramı yerine “Etnomüzikoloji” terimini kullandı. Etnomüzikoloji o tarihten sonra kullanılmaya başlansa da Karşılaştırmalı Müzikoloji isminin daha tutarlı olduğunu savunanlar bu isme muhalefet etmeyi sürdürmektedir.

Bakınız: Müzikoloji

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar