Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir diyen 75 bin imza daha aranıyor

Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir diyen 75 bin imza daha aranıyor

Antalya Tanıtım Vakfı'nın yurt dışına kaçılan sekiz tarihi eserin iadesi için change.org’ta başlattığı Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir projesine destek verenlerin sayısı 25 bine yaklaştı. Kampanya çerçevesinde, Nereidler Anıtı, Payava Lahdi, Thyke Heykeli gibi arkeoloji şah eserlerinin yurda dönmesi için yoğun çaba harcanıyor.

bYurda dönmesi istenen eserlerin genelde 19’uncu yüzyıl ve öncesinde kaçırıldığını söyleyen Antalya Tanıtım Vakfı’nın (ATAV)  Başkanı Yeliz Gül Ege, “İmza kampanyasını sürdürdüğümüz sivil toplum inisiyatifi gönüllü ve uluslararası bir çalışma çünkü tüm dünyadan katılımcı var. İmza sayısı 25 bine çok yaklaştı. İmzalar, 100 bin olunca eserlerin iade talebi UNESCO’ya ulaştırılacak" dedi.

DHA'ya konuşan Ege,"Konu hakkında öncü kurum Kültür ve Turizm Bakanlığının Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı’dır. Gerçekten çok azimli bir mücadele veriyorlar ve irili ufaklı eserlerimiz memleketine geri dönüyor. Bakanlığımızın son yıllarda imzalamış olduğu protokoller var. Bunlardan biri ABD ile imzalanan protokol. Böylece eserlerin kaçırıldığı tespit edildiği anda çok daha kısa bir sürede ülkemize iadeleri sağlanıyor. Eser kaçakçılığının artık sonlanmasını istiyoruz. Bu anlamda kanunların, cezaların da caydırıcı olması lazım” ifadelerini kullandı.

Ege, bir yıldır bakanlığın organize ettiği uzman bir ekip tarafından özellikle antik kent yakınlarındaki ilköğretim ve ortaöğretimdeki çocuklara tarihi eseri koruma görevi verildiğini ve çocukların bu konuda bilinçlendirildiğini de sözlerine ekledi.

Kampanyayla iadesi talep edilen eserler ve bulundukları yerler şöyle:

1- Nereidler Anıtı (Britanya Müzesi)

2- Harpy Anıtı (Britanya Müzesi)

3- Payava Lahdi (Britanya Müzesi)

4- Ksanthos F,G, H Anıtı (Britanya Müzesi)

5- Trysa Heroonu (Viyana Sanat Tarihi Müzesi)

6- Myra Kaya Mezarlarından bir çocuk kabartması (Atina Müzesi)

7- Pergeden bir Thyke Heykeli (Belçika)

8- Sion Definesi (Washington, Dumbarton Oaks Arkeoloji Entitüsü - ABD) 

İmza kampanyasına destek vermek isteyenler, https://www.change.org/p/eserler-ait-oldu%C4%9Fu-yerde-g%C3%BCzeldir-natural-heritage-is-beautiful-on-its-own-lands-unesco adresini ziyaret edebilirler. 


Benzer Haberler & Reklamlar