Epaminondas

Epaminondas kimdir?

Epaminondas: MÖ 410-362. Thebai’li devlet adamı ve komutan.

Sparta’nın askeri üstünlüğünün kırılmasında ve Thebai’nin Yunan dünyasında yükselmesinde büyük rol oynamıştır.

.Fakir bir aileye mensuptur. Felsefe eğitimi gördü, Tarentum’lu Lysis’den ders aldı.

MÖ 4l8’de II. Peloponnesos Savaşı’na dahil olan Mantinea Çarpışması’nda yer aldı. MÖ 385’teki bir çarpışmada Pelopidas’ın hayatını kurtardığı söylenir.

MÖ 371 ’de onu Boiotia Konfederas­yonunun önderlerinden biri olarak, Sparta ile barış görüşmeleri yaparken gö­rürüz. MÖ 371’deki Leuktra Çarpışması’nda Sparta’ya karşı parlak bir zafer el­de etti ve ünlendi. Bu denli önem kazanması, kaçınılmaz olarak ona karşı düşmanlıkların ve çekememezliğin doğmasına da yol açtı. Yetkileri elinden alındı, orduda sıradan bir asker olarak savaşmak zorunda kaldı.

Tekrar komutan se­çilmesini izleyen birkaç yıl içinde Sparta ve çevresini istila etti, Messene’yi öz­gürlüğüne kavuşturdu. Bu sayede Peloponnesos Birliği dağıldı. Sparta’nın gü­cü bu şekilde kırdıktan sonra komşuları üzerinde baskı kuracak kararlılığı gös­teremedi. Bunun sonucunda Sparta ile ittifak kuran komşularına karşı tekrar sa­vaşmak zorunda kaldı.

MÖ 362’de Sparta’ya karşı galip geldiği böyle bir sava­şın (Mantineia Savaşı) sonlarında aldığı bir yara sonucu öldü. Ölümünden son­ra Thebai yirmi beş yıl süren parlak günlerini bir daha yakalayamadı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar