Enheduanna Projesi ile Türkiye ve İtalya arasındaki kültür bağı tazenelenecek

Bahçeşehir Üniversitesi, Avrupa Tasarım Enstitüsü, İtalyan Kültür Merkezi, Rahmi Koç Müzesi, FN Stüdyo ve ADDU; arkeolojik bulgulara göre tarihte adı bilinen en eski kadın şairin adını taşıyan Enheduanna Projesi için elele verdi. Proje kapsamında "kültür" ve "tarih" olmak üzere iki ayrı kurul oluşturuldu.

 Bahçeşehir Üniversitesi, Avrupa Tasarım Enstitüsü, İtalyan Kültür Merkezi, Rahmi Koç Müzesi, FN Stüdyo ve ADDU tarafından geliştirilen kültür ve tasarım projesi "Enheduanna" tanıtıldı.

Mezopotamya'nın birleştirici gücünden ilham alan, Anadolu'nun dokuma kültürü mirasını bugüne modern tasarım anlayışıyla buluşturan projenin tanıtımı İtalyan Kültür Merkezi'nde yapıldı.

İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo: Proje  antik çağ ile modern çağ arasında köprü olacak

İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo, toplantının açılışında, İtalya'nın dilini ve kültürünü tanıtırken Türkiye'nin kültürel faaliyetleriyle de örgü oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, İtalyan ve Türk kurumları arasındaki iş birliğinin, kültür, tarih, moda ve tasarımı alanındaki fırsatları zenginleştirdiğini söyledi.

Enheduanna'nın, Mezopotamya antik çağının önemli bir figürü olarak tarihteki ilk bilinen kadın şair olarak tanındığını hatırlatan Schirmo, Mezopotamya'da öne çıkmış bir kadından ilham alan projenin, "kadın"ı geniş zaman perspektifinden bugüne taşıdığını dile getirdi.

Schirmo, Enheduanna Projesi'nin Türkiye ile İtalya, antik çağ ile modern çağ arasında köprü oluşturduğunu, proje sonunda İtalyan Kültür Merkezi tarafından yayımlanacak kitabı da çok önemsediklerini anlattı.

- "Kültür" ve "Tarih" olmak üzere iki ayrı kurul oluşturuldu

Enheduanna Projesi Küratörü Dr. Pınar Sipahi ise Avrupa Tasarım Enstitüsünün desteğiyle hayata geçirilen projenin İtalya'nın tasarım alanındaki vizyoner bakışını ortaya koyduğunu belirtti.

Projeye ilişkin bilgi veren Sipahi, proje kapsamında "kültür" ve "tarih" olmak üzere iki ayrı kurul oluşturulduğunu kaydetti.

Tarih kurulunun, Mezopotamya'da yaşamış 12 ilham verici kadını, kültür kurulunun da bu kadınlar için tasarlanacak kıyafetlere ilişkin Anadolu'nun coğrafi işaretli kumaşlarını seçeceğini vurgulayan Sipahi, jüri tarafından kabul gören 24 tasarımcıdan bir kişinin Avrupa Tasarım Enstitüsü tarafından İtalya’nın Como şehrinde 4 haftalık eğitimi içeren yaz okulu ile ödüllendirileceğini ifade etti.

Etkinlikte ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi Kreatif Endüstriler Araştırma Merkezi (BAUKEM) Moda Teknolojileri ve Tasarım Koordinatörü, Anadolu Tekstil Ağı kurucusu tasarımcı Fırat Neziroğlu ve İtalya Kültür Merkezi Kültür Ataşesi Andrea Balletta da konuşma yaptı.

- Ödül alan tasarımlar Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenecek

Enheduanna Projesi’nin kültür ve tarih kurulları 24-25 Ocak'ta toplanacak. Kurullar, tarih öncesi çağda Mezopotamya'da yaşamış ve ilham kaynağı olmuş 12 kadın ile bu kadınlar için üretilecek giysilerde kullanılacak coğrafi işaretli 20 Anadolu kumaşını belirleyecek.

FN Stüdyo öncülüğünde 6 Mart-18 Nisan arasında, yarışmaya katılacak kıyafetlerin üretimi gerçekleştirilecek. Avrupa Tasarım Enstitüsü tarafından seçilen tasarımlar için 15 Mayıs’ta defile yapılacak, aynı gün dereceye giren tasarımlara ödülleri verilecek.

Ödül alan tasarımlar Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenecek. Avrupa Tasarım Enstitüsü'nün "https://www.ied.edu" internet adresinden yarışmaya başvuru yapılabilecek.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar