Eleusis

Eleusis neresidir?

Eleusis: İlk Çağın en meşhur kült merkezlerinden biri.

Yunanistan’ın doğu­sunda, Atina’nın 22 km. kadar batısında yer alır. İlk Tunç Çağından beri is­kân edilmiştir.

MÖ 7. yüzyıldan biraz önce Atina’nın kontrolüne girdi.

Bura­da bulunan Dionysos tiyatrosu ve Demeter-Persephone kutsal alanı pek çok festivale sahne olurdu. MÖ 480’de Kserkses, MS 170’de Dacia halkların­dan Koishtobokailer tarafından tahrip edildi.

Hadrianus ve Marcus Aurelius tarafından iki kez onarımı yapıldı fakat ve MS 395’te Vizigotların lideri Alarik’in yaptığı son tahribattan sonra terk edildi.

 

Eleusis: Yunanistan'da gizlilik içerisinde düzenlenen dinsel ayinlerin en ünlüsü.

Homeros'un Demeter'e adadığı ilahide yer alan öyküye göre, Demeter, yeraltı Tanrısı Hades'in kaçırdığı kızı Persephone'yi aramak için Eleusis'e gider. Eleusis'in kraliyet ailesi ile dostluk kuran Demeter, kimliğini saklayarak kraliçenin oğlunu büyütme görevini üstlenir. Çocuğu bir tanrı gibi besler, ama tam ona ölümsüzlük ve ebedi gençlik verecekken, kraliçenin korkması yüzünden bunu başaramaz. Olaydan sonra Demeter kimliğini açıklar ve barınabileceği bir tapınak yapılmasını buyurur. Yine Homeros'a göre Eleusis Mysterion'lannın kaynağı Demeter'in kızından ayrılması, sonra yeniden kavuşması ve kraliçenin oğlunu ölümsüzleştirememesidir. MÖ 7. yüzyılda kentin Atina tarafından ilhak edilmesinden sonra şenliklerin sorumluluğunu Atina üstlendi, ama Eleusis ile bağlantısı hiçbir zaman kopmadı. Şenlikler mystainin (üyeliğe kabul edilenler) Atina'dan Eleusis'e yürüyüşüyle başlardı. Daha sonra, telesterionda (üyeliğe kabul evi) gizi hala çözülemeyen törenler yapılırdı. Bazı şeyler ezberden okunur, bazı şeyler açıklanır ve oyunlar oynanırdı. Ama bu ayinlerin gerçek niteliği hiçbir zaman aşığa çıkmadı. Yine de acemilerin aşamalı olarak kabul edildiği ve ayinlerin ilkbaharın ilk günlerinde Anthesterion (Şubat-Mart) ayında Atina'nın dışında Dissos ırmağı Agrai'de (Agrae) yapılan küçük mysterionlaıla başladı kesindir. Her yıl Boedromion (Eylül-Ekim) ayında Eleusis'te kutlanan büyük mysterionlardaysa üyeliğe kabul işlemleri tamamlanır, ölümden sonrası için vaatlerde bulunulurdu.

 

Eleusis:
Eleusis şehrine adını veren efsanelik kişi.

Hermes'in oğlu ve Triptolemos'un babası olduğu söylenir. Demeter Triptolemos'u ölümsüz kılmak için ateşe daldırırken, Eleusis olaya tanık olup bir çığlık atacak olmuş, Demeter de buna kızarak onu öldürmüş. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar