Edirne Uzunköprü'de restorasyon çalışmaları devam ediyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi Uzunköprü'de restorasyon çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Uzunköprü'nün 1437 yılında başlayan inşaatının 1444 yılında tamamlandığı belirtilerek, köprünün 1392 metre uzunluğunda, 5,40 metre genişliğinde ve 174 gözlü olarak yapıldığı ifade edildi.

Bu zamana kadar pek çok kez hasar gören ve onarım geçiren köprünün Karayolları Genel Müdürlüğünün arşivindeki belgelere göre Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere 1907,1928, 1964, 1967, 1971, 1990, 1993 ve 2002 yıllarında kısmi onarım gördüğü belirtildi.

1907 yılında yaşanan bir taşkında köprünün üç kemerinin yıkıldığı, aynı yıl yıkılan kemerlerin rekonstrüksiyonu yapılarak onarıldığı bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Köprünün taşıyıcı sistemi, 1967-1971 yıllarında araç trafiğini iki şeritli olarak karşılayabilmek amacıyla özgün döşemesinin, beton tabliye ve konsol ilave edilmek suretiyle genişletilmesi ve yoğun ağır taşıt trafiğinden dolayı dinamik etkilere maruz kalması nedeniyle hasar gördü. Bu onarım esnasında köprü korkuluklarının bir bölümü de yenilendi. 1993 yılında tempan duvarlarında ve kemer içlerinde çimento esaslı harçla derz uygulaması yapıldı. Nehir yatağında oluşan oyulmalara yönelik suyun geçtiği ayakların çevresinde betonla onarımlar gerçekleştirildi."

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2013'te tarihi köprüye alternatif olarak yeni betonarme köprünün inşa edildiği, ağır taşıt trafiği yükünün Uzunköprü üzerinden alındığı belirtildi.

- "Günümüze ulaşabilen en uzun taş köprü"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun 2020'de Edirne ziyaretinde tarihi Uzunköprü'yü yerinde incelediği anımsatılan açıklamada, "2015 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen köprü, dünyanın günümüze ulaşabilen en uzun taş köprüsü. 2021 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan köprüde çalışmalar hızla devam ediyor. Koruma bilincinin gelişimine katkıda bulunulması konusunda gerekli hassasiyeti gösteren Karayolları Genel Müdürlüğü ata yadigarı tarihi köprülerimizin restorasyonunu yaparak, aslına uygun olarak korunmasını sağlamayı sürdürecektir." ifadeleri kullanıldı.


AA Merve Özlem Çakır


Benzer Haberler & Reklamlar