Dünyanın en büyük savaş anıtı: 'Büyük Okyanus Yolu'

Dünyanın en büyük savaş anıtı: 'Büyük Okyanus Yolu'

Avustralya'daki "Büyük Okyanus Yolu" en fazla ziyaret edilen yerler arasında yer alıyor.

1. Dünya Savaşı'ndan dönen Avustralyalı askerlerin savaşta hayatını kaybedenler için inşa ettiği, dünyanın en büyük savaş anıtı olarak bilinen "Büyük Okyanus Yolu" (Great Ocean Road), ülkeyi ziyaret eden turistlerin en fazla ilgi gösterdiği mekanlardan biri.

Avustralyalı askerlerin 1919-1932 yılları arasında inşa ettiği 224 kilometre uzunluğundaki "Büyük Okyanus Yolu", Victoria eyaletinin Torquay kasabasından başlıyor ve yine eyalet sınırları içinde Warramboll kentinde sona eriyor.

Dönemin şartlarında kazma kürek kullanılarak, insan gücüyle inşa edilen ve yaklaşık 33 yılda tamamlanan "Büyük Okyanus Yolu" bugün turistik bir mekan olmasının yanı sıra Avustralya'nın katıldığı ilk savaş olan 1. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerlerin anısını temsil etmesi nedeniyle de ayrı bir öneme sahip.

Ulusal Miras Listesi'nde

Avustralya Ulusal Mirası Listesi'nde de yer alan "Büyük Okyanus Yolu", doğal güzelliklerinin yanı sıra konserler, bisiklet yarışları ve maraton koşularına ev sahipliği yapıyor.

Büyük Okyanus kıyısı boyunca uzandığı için "Büyük Okyanus Yolu" adı verilen anıt, yol boyunca etkileyici manzarası ve birbirinden güzel plajlarıyla, Avustralya'yı ziyaret eden turistlerin uğrak mekanlarının başında geliyor.

Dünyaca ünlü sörfçülerin doğduğu "Büyük Okyanus Yolu"nun geçtiği bölgede kıyılar sörf meraklıları için cazibe merkezi konumunda. Dünyanın en keyifli araç sürüş yolları arasında da gösterilen "Büyük Okyanus Yolu"nu ziyaret eden turistler, anıtın geçtiği yolu araç kiralayarak geçiyor.

Onlarca kasabayı birbirine bağlayan anıt yol farklı zamanlarda onarılsa da aslına sadık kalınarak korunuyor.

Recep Şakar - AA


Benzer Haberler & Reklamlar