Domaniç Gözetleme kulesi definecilerin hedefinde

Domaniç Gözetleme kulesi definecilerin hedefinde

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde, Osmanlı döneminden kalan tarihi haberleşme ve gözetleme kulesi definecilerin tacizlerine maruz kalıyor.

KÜTAHYA: Kütahya'nın Domaniç ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Zekeriya Çetin, Osmanlı döneminden kalan tarihi haberleşme ve gözetleme kulesinde definecilere karşı gönüllü bekçilik yapıyor.

Domaniç-Tavşanlı karayolunun 4. kilometresindeki Berçin köyünde telgraf haberleşmesine geçilinceye kadar işlevini yerine getiren haberleşme ve gözetleme kulesi, taş ve ahşap mimarisiyle tarihe şahitlik ediyor.

Giriş kapısının yerden yüksek olması, gizli bölmeleri ve yer altı tünelleriyle dikkati çeken tarihi kule, ziyaretçilerden de ilgi görüyor.

Tarihi haberleşme ve gözetleme kulesinde doğup büyüyen 66 yaşındaki Zekeriya Çetin,  62 yaşındaki eşi Hidayet Çetin ile haberleşme kulesini definecilerden koruduklarını söyledi.

Çetin, doğumundan 8 yaşına kadar kulede yaşadığını belirterek şöyle konuştu:

"Çocukluğumun bir kısmı bu binada geçti. Bina eskiyince binanın etrafına başka evler yaptık. Üç katlı binanın en alt katını biz ambar olarak kullanıyorduk. İkinci katında büyük bir oda var. O oda ile üçüncü kat arasında 1 metre 20 santimlik bir boşluk var. Ne için yapıldığını bilmiyoruz. Üçüncü katı ise biz mesken olarak kullandık. Biz burasını boşaltınca defineciler duvarlarını yıktılar, bir şey buldular mı bilmiyorum. Ben şahsen hiç tenezzül etmedim.

Gelenlere mani olmaya çalışıyoruz. Buna rağmen geceleri girip içeride çeşitli aramalar ve kazılar yapıyorlar. Bu binamızın restorasyonuyla Domaniç Kaymakamımız ilgileniyor. En kısa zamanda restore edilmesini bekliyoruz."

Restore edilecek

Domaniç Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu da haberleşme kulesinde restorasyon çalışmaları yapılacağını söyledi.

Karaloğlu, "Şu anda restorasyon çalışmaları için 2016 yılı yaklaşık maliyeti hesaplanıyor. Maliyet Kaymakamlığımıza ulaştığı zaman gerekli kaynak çalışmalarından sonra restorasyona başlanacak." dedi.

AA Serdar Yiğit

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar