Divanlı Kayalıkları: Divanlı Mağarası ve Tümülüsleri

Divanlı Kayalıkları nerededir? Divanlı mağaraları hangi ildedir? Divanlı Tümülüsleri nedir?

Divanlı Kayalıkları; Yozgat'ın tarihi ve turistik mekanlarındandır ve birinci derece arkeolojik sit alanı kapamında korunmaktadır

DİVANLI MAĞARALARI DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANI

Yozgat ili, Saraykent İlçesi, Divanlı Mahallesinin 1 km güneybatısında, volkanik arazide, vadicikler kayalıklardan oluşan alan ve bu alanda kayaya oyulmuş birkaç mekan bulunmaktadır. Aynı alan içerisinde D ve E tümülüsleri olarak tescillenmiş 2 adet tümülüs bulunmaktadır. Bu tümülüsler oldukça tahrip olmuş durumdadır.

DİVANLI MAHALLESİ TÜMÜLÜSLERİ

Çapı yaklaşık 120 metre olan höyüğün üzerindeki 2 adet kaçak kazı çukuru bulunmaktadır. Höyüğe ait yapı taşları höyük üzerinde dağınık durumdadır. Yüzeyde ve kaçak kazı sonucu oluşan toprak kesitinde tespit edilen seramik parçalarından höyüğün Hitit, Frig, Hellenistik-Roma ve Bizans Dönemleri'nde iskan gördüğü tahmin edilmektedir.

Güneydeki tümülüs 104 ve 105 parsel sınırında, kuzeydeki tümülüs 159 parselde bulunmaktadır. Tümülüsler üzerinde tarımsal faaliyetler yapıldığı ve kaçak kazılara maruz kaldığı tespit edilmiştir.

DİVANLI KAYALIKLARINA NASIL GİDİLİR?

Divanlı Kayalıkları; Yozgat İli, Saraykent İlçesi, Divanlı Mahallesinin yaklaşık 2 km kadar güneybatısında, Divanlı Göletinin 1,7 km güneyinde, Sivas yolunun 3 km güneyinde yer almaktadırlar.


Benzer Haberler & Reklamlar