Dete

Dete nedir?

Dete: Antik Yunan’da, sazdan yapılan meşale.

Kabuklu sazlar yağın içine batırılır, bir ip ya da benzeri bir bağ yardımı ile bağlanarak dağılmaları önlenir ve daha sonra yakılırdı.

Helane

 

Deversorium nedir? Deversorium; Antik Roma’da yolcuların ko¬naklamaları için yol üstlerine yapılmış yol¬cu evi.
Dextrarum Iunctio nedir? Dextrarum Iunctio; Antik Roma’da evli bir çiftin mutluluğunun, bir sanat eserinin, özel¬likle bir lahit üzerinde konu edildiği betimleme.
Diabolon nedir? Diabolon; 2 obol ve 1/3 drahmi değerindeki gü-müş Yunan sikkesi. Ön yüzde Athena başı, arka yüzde ise çift gövdeli bir baykuş yer al¬maktadır.
Diadema nedir? Diadema; Antik çağda baş çevresine ve alma ta¬kılan taç veya takı.
Diaeta nedir? Diaeta; Antik Roma’da evlerin oturma odası.
Diadokhos nedir? Diadokhos; Büyük İskender'in kurduğu impa-ratorluktan sonra kurulmuş olan krallıkların başındaki kral - komutanlar.
Diateikhismata nedir? Diateikhismata; Antik Yunan mimarisinde iç sur duvarı.
Diatretum nedir? Diatretum; Antik Roma’da, camdan yapılmış, bir sanat yapıtı niteliğindeki zarflı bardak.

Diaulos nedir? Diaulos; 1. Antik çağda palaistra’nın ana avlusunun çevresindeki sütun sırası. 2. Antik çağda, olimpiyat oyunları programında yer alan dört koşu yarışından birisi olan iki stadion yarışı (200 m x 2 ).
Dictator nedir? Dictator; Antik Roma’da, yönetim ile ilgili bazı olağanüstü durumlarda, altı aylığına yönetime getirilen yetkili kişi.
Didaskaliai nedir? Didaskaliai; Antik Yunan’da, tiyatroda oynanacak oyun ile ilgili bilgilerin yer aldığı program. Bu programda oynanan oyunun adı, yazarı, oyunun oynanacağı tarih ve aldığı ödüller açıklanmaktaydı.
Didoron nedir? Didoron; Yaklaşık 15 cm. genişliğinde ve 30 cm. uzunluğundaki, bir çeşit Roma tuğlası.
Didymeia nedir? Didymeia; Miletos’ta Apollon Didymaios onuruna düzenlenen şenlikler. Bu şenliklerde jimnastik oyunları yapılırdı.
Diekplous nedir? Diekplous; Antik Yunan’da savaş gemileri olan kadırgaların savaş sırasında, “yarma” denilen bir manevra ile doğrudan düşman saflarına saldırması. Bu uygulama zor ve ölümcül sonuçlar veren bir yöntemdi.
Dies Sanguinis nedir? Dies Sanguinis; Antik Roma’da, Ana Tanrıça magna mater kültü ile ilgili olarak, tanrıçaya ilişkin yas günü.
Digitus nedir? Digitus; Antik Roma’da mühendislik işlerinde, ince tesisatlar ile uğraşanlar ve boru döşeyenlerin kullandıkları ölçü bilimi olan parmak. Bir parmak 1/16 ayak uzunluğundaydı.
Dii Familiares nedir? Dii Familiares; Antik Roma’da ailenin yaşadığı evin kutsallığını, evin huzurunu ve esenliğini sağlayan koruyucu tanrıların genel ismi.
Dii Manes nedir? Antik Roma’da evin dirliğini düzenini sağlayan, ailenin dağılmasını engelleyen ruhların genel ismi.
Dikasterion nedir? Dikasterion; Antik Yunan’da, meclis ve özellikle bireyin geleceğinin söz konusu olduğu jürili halk mahkemesi. Bu mahkemede kanunlar tarafsız olarak uygulanmaktaydı. Bu mahkemelerin yetkisi M.Ö. IV. yüzyılda arttırıldı ve meclis gibi diğer kuramların çalışmalarını denetleme konusunda etkili bir organ konumuna getirildi.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar