Derdini Marko Paşa'ya anlat: Git derdini Marko Paşa'ya anlat

Derdini Marko Paşa'ya anlat deyimi nasıl doğmuştur? Derdini Marko Paşa'ya anla deyimi ile ne kast edilmektedir?

Derdini Marko Paşa'ya anlat; halk arasında, derdini kime anlatacağını bilemeyen ve dile getirecek makam ve mevki arayanlara, "derdinle ilgilenecek hiç kimse bulamazsın" anlamında kullanılan deyimdir.

Şehir efsanelerine göre Osmanlı askeri hekimi Marko Paşa (Marko Pitsipios (Marko Apostolidis yahut Marko Pişipiyos) çok sabırlı bir hekimdi. Hastalarını uzun uzun sabırla dinler, dertlerine tıbbi yönden yardımcı olmakla birlikte, onlara manevi huzur ve rahatlık vermeye de özen gösterirdi. Bu nedenle de deri büyük ve sorununun çözümü zor insanlara "Derdini Marko Paşa'ya anlat" denilir...

Ancak kızı Despina Anaç, bu izahın bir şehir efsanesinden ibaret olduğunu belirterek, şu açıklamada bulunmuştu: "“Marko Paşa için kullanılan “Derdini Marko Paşa’ya anlat” deyişinin neden söylendiğine dair elimde iki cevap var. Bunlardan biri Marko Paşa Osmanlıca’yı iyi bilmediği için gelen hastalarına devamlı ‘Anlaşıldı. Fakat ne demek istiyorsun?’ derdi ve çözüm üretemezdi. Bunun üzerine ‘Derdini Marko Paşa’ya anlat’ deyişi çıktı. Bir diğeri ise Jön-Türkleri şikayete gelen Rumları yine ‘Anlaşıldı, fakat ne demek istiyorsun?’ diyerek bıktırıp geri çevirirdi. Şikayete gelenler dertlerine çözüm bulamadan geri dönerdi. Marko Paşa’nın hastaları uzun uzun sabırla dinleyip onlara manevi huzur ve rahatlık verdiği söylentisi gerçek değil.”

Bakınız: Marko Paşa Biyografisi


Benzer Haberler & Reklamlar