Depas: Depas Amphikypellon

Depas nedir? Depas Amphikypellon nedir?

Depas: Erken Tunç Çağı II’de ilk kez ortaya çıkan çift kulplu içki kaplarının genel adıdır.

1. Depas Amphikypellon:  Antik çağda, uzun silindirik gövdeli, çift kulplu ve boyunsuz olan dar ve derin bardaklar. 

Bu bardaklardan Homeros'un İliade Destanı'nda söz edilmektedir.

İlk depaslar Toria-Troya IIc tabakasında bulunmuştur. Troya-Troia ETÇ III tabakasında bulunan ve dah geç safhaya tarihlendirilen depasların ağız kenarları basit dik formda olup, gövdelerei düç olarak daralmaktadır.

Bu kaplar, Troya-Troia'nın dışında Pisidia bölgesinde de üretilmişlerdir. Bu bölgede üretirelnler Troya'da üretilenlerden farklıdır. Hamurlarının rengi gri olup, siyah ya da gri astarlı ve perdahlıdırlar. Bezemeli ve bezemesiz olarak iki farklı cinsi üretilmiştir.

2. Depas amphikypellon: Homeros'un İlyada destanında sözünü ettiği; uzun, boyunsuz, silindirik gövdeli, çift yüksek ilmek kulplu, dar ve derin bardaklara verilen ad.

Troia'da, yukarıdaki tanıma uyan kap tiplerine H. Schliemann bu adı vermiştir. Troia'daki ilk depaslar, II C tabakasında bulunmuştur. Düz olarak daralan gövdesi ve basit dik ağız kenarına sahip olan deposlar Troia'da ETÇ III içinde daha geç bir safhaya tarihlendirilir. Bu kap türü için Troia'nın yanı sıra Psidia'nın da bir üretim merkezi olduğu saptanmıştır. Burada Troia'dan bağımsız bir üretim geleneği gözlemlenir. Bu bölgede bulunmuş depasların hamurları genellikle gri renklidir; astarlan içe siyah ya da gri olup perdahlıdır. Depasların genellikle gri oluşları ve bezemeleri onların belki de madeni kapların taklitleri olabileceklerini akla getirir. Depaslar bezemeli ya da bezemesiz olabilirler. Bezemeli depaslar da, yatay yivlerle bezenmiş ve kulplarının gövdeye birleştiği yerde yatay yivler, daha aşağıda ise dikey oluklarla bezemeli olmak üzere iki gruba aynlır. Kulpların birleştiği yerlerde yatay, aşağıya doğru dikey oluklu depasiara genellikle Afyon ve çevresinde, Göller Bölgesi'nde ve Aphrodisias'ta, yalnızca yatay yivli kaplara Göller Bölgesi ve Afyon'u içine alan geniş bir alanda; bezemesiz depaslara ise Samos, Troia, Psidia Bölgesi, Gordion, Alaca höyük ve Karataş'ta rastlanmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar