Delaware'de 300 yıllık kölecilik kalıntıları bulundu

Delaware'de 300 yıllık kölecilik kalıntıları bulundu

2017 Arkeolojik kazı çalışmalarının sonuçları Delaware'nin ilk sömürgeci ve köle yerleşimcileri hakkında bol miktarda yeni bilgi ortaya çıkardı. Kalıntılar 300 yıl önce yaşanan vahşi ticareti ve kolonileşmeyi gözler önüe seriyor.

Amerika kıtasında, Afrika'nın Avrupalılarca sömürülmesi ve insanlık ayıbı köleciliğin bıraktığı acı izler, arkeololojk kalıntılarla bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Amerika'nın Delaware eyaletindeki Avery's Rest'te West Rehoboth'ta John Avery'e ait arazide keşfedilen 17. yüzyıl plantasyonunda yapılan arkeolojik kazılarda 11 mezar yeri bulundu.

Avery's Rest'teki arazinin tarihsel önemi 1970'lerde keşfedilmişti. Delaware Arkeoloji Derneği ve Delaware Tarih ve Kültür İşleri Kurumu  işbirliği ile ilk kazıların 2005 yılında yapılması planlanmıştı. Ancak hayatını kaybedeb arazi sahbinin yaşayan üç torununu tespit edilip, yasal izinlerin alınması süreci nedeniyle kazılar planlanandan çok geç başlamıştı.  Alanda ilk arkeolojik kalıntılar 2012'de keşfedilmişti.

1600'lü yılların sonlarında, Hollandalı köle tacirlerinin çekilip yerlerini İngiliz sömürgecilere bıraktığı zamanlara tarihlenen alanda bu yıl yapılan arkeoloji kazılarına bulunan 11 mezar yerinin iyi korunmuş olduğu belirtiliyor.

Mezarların üçünde; biri genç bir çocuk olmak üzere 3 Afrika kökenli insan kalıntısına rastlandı. Bu kalıntılar ABD'nin Delaware eyaletinde şimdiye dek köleci toplumdan kalan en eski insan kalıntıları. Kalıntıların Delaware tarihindeki erken dönem boşlukları doldurması ve  sömürgecilerin yaşantısı, beslenme alışkanları, aile hayatı ve günlük iş akışını nasıl şekillendirdikleri hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

Arkeologların, önümüzdeki birkaç yıl içinde, arazide çalışmaya ve komşu parselleri araştırmaya devam ederek, orijinal plantasyondaki yapıları ve eserleri ortaya çıkarmaya planlanıyor.

Bulunan iskelet kalıntılarının DNA analizleri yapılarak bölgede yaşayan akrabaları olup olmadığı araştırılacak.

Bulunan iskeletler üzerine fiziksel antropoloji araştırmalarını yönetecek olan Smithsonian Enstitüsü'nden Dr. Douglas Owsley; "Avery's Rest'te gömülü nesneler ve yapıların incelenmesi, iyi korunmuş insan iskelet kalıntılarının analizleri bize 17. yüzyılda yaşam hakkında bilgi edinmek için nadir bir fırsat sunuyor" dedi.

Ayrıca yüz rekonstrüksiyonları gerçekleştirilecek ve müzede sergilecek. Ama kalıntlar bilimsel araştırma süreci tamamlandığında müzede sergilenemeyecek çünkü Delaware yasası, insan kalıntılarının halka sergilenmesini yasaklıyor.

Delaware Arkeoloji Topluluğu'ndan arkeolog Daniel Griffith "Bu kalıntılar, eski Avrupalıların ve Afrikalıların bazılarının Delaware eyaletine yerleşme, yaşam mücadelesi ve ölümlerinin hikayesidir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Jeff Bullock; bu tara keşiflerin, geçmiş resimlerine netlik katmamıza yardımcı olduğunu belirterek, kazılarda emeği. geçen tarihçiler, bilim adamları ve arkeologlara müteşekkir olduğunu söyledi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar