Datça'da Knidos'un görünmeyen değerleri 'görünür hale' getirildi

Datça'da Knidos'un görünmeyen değerleri 'görünür hale' getirildi

Muğla'nın Knidos Afrodit'i ile ünlü Datça ilçesinde gerçekleştirilen Symposium Knidia etkinliğinde uzman isimlerin Sanat Tarihi ve Arkeoloji konularındaki sunumlar ilgiyle izlenirken Datça Flüt Topluğu verdiği konserlerle ilgi odağı oldu. Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Knidos Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Knidos Kazı ekibi üyesi Doç. Dr. Güray Ünver Knidos buluntularının önemine dikkat çekti...

Datça ilçesinde Avrupa Birliği destekli kültür sanat projesi Symposia Dadia etkinlikleri başladı!

Muğla'nın Antik Çağdaki adı Knidos olan Datça ilçesinde görünmeyen değerleri görünür kılmayı hedefleyen  Symposia Dadia Projesi’nin ilk etkinliği “Symposium Knidia” 09 Mart tarihinde Datça Hızırşah Kültür Evi’nde gerçekleştirildi. 

Knidos Afroditi heykeli yeniden yontuluyor

Symposium Knidia’nın açılış konuşmasını Proje Koordinatörü Deniz Kırımsoy Denge yaptı.

Heykeltıraş Elbruz Denge’nin “Revisibility: Datça Aphrodite” adlı projesinin bir alt çalışması olan Symposia Dadia projesi ahkkında bilgi veren Denge, “Görünmeyen değerler” ifadesini tanımlayarak “Görmek için göz ve ışık gerekir diye düşünüyoruz. Aslında önemli olan ilgi duymak ve istemek. Işık da göz de elzem koşullar değiller. İnsan; kulak, burun, el ve ağız ile bile görebilir. Çünkü “görmek”, aslında anlam yükleme ve anlamaktan ibarettir” dedi.

Heykeltıraş Elbruz Denge’nin, yeniden yapmaya başladığı Knidos Afroditi heykeli sürecinde Knidos, Datça, kadın ve aşk temalarına saplandığını, görünmeyen değerlerle karşılaştığını ifade eden Kırımsoy, "Bunları yeniden gündeme getirmeyi arzuluyoruz. Knidos kazı ve araştırmaları ne kadar görünüyor? Bunların günümüze etkileri ve sonuçların ne kadar görünüyor? “kadın” hakkında belki çok konuşuyoruz ama hakikaten görüyor muyuz? Peki ya aşk? Datça’nın görünen değerleri rakı, balık, salyangoz, kum, deniz ve güneşten mi ibarettir?" şeklinde konuştu.

Daha sonra Symposia Knidia Datça Flüt Topluluğunun, Knidia için hazırladıkları özel  yan flüt konseri ile sürdü.

Flüt öğretmeni Yeşim Tezgören’le tesadüfen karşılaşan “flüt çalma hayali ile yaşamış” kadınlardan oluşan müzik grubu, düet ve trio dinletilerle sempozyum açılışına katılanları müzik ziyafeti sundu.

Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı Knidos'un kazı tarihçesini anlattı

Knidia başlıklı oturumda Knidos Arkeoloji Kazı ve Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, antik kentin kazı tarihçesini özetledi.  Knidos’a ilginin 12-13. yüzyıllarda başladığını söyleyen Prof. Dr. Doksanaltı, "O zamandan bu yana turizm, keşif ve maalesef eserlerin başka ülkelere kaçırılmasına yönelik ziyaretler oldu" diyerek kazı ekibinşn son dönem buluntularına dair açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Güray Ünver: Demeter ve Kore Knidos ile lanetleme tabletleri Knidos'un görünmeyen değerleri

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Ünver, Knidos Kazı ekibinde yazıtbilimci (epigraf) olarak 2012 yılından bu yana görev yaptığını belirterek, bu antik kentin kendisi için özel önemi olduğunu söyledi.Yazıtlar aracılığıyla Knidos’un toplumsal yapısı, inanç dünyası ve daha da önemlisi kadınları ile ilgili bilgiler edindiğini belirten Doç. Dr. Ünver "Apollon ve Aphrodite’nin gücünün ön planda olduğu biliniyor ancak Knidos’ta görünmeyen çok önemli bir değer olarak “Damater ve Kore”yi (Demeter ve Persephone’ye Knidoslularca verilen isimler) öne çıkardı. Knidos’ta Demeter, ana Tanrıça gibi görülmüş. Diğer tanrı ve tanrıçalar, onun yanında yer almış.... Bu bilgilerin bir kaynağı da, son dönem buluntularından kurşun “lanetleme tabletleri”. O dönemlerde herhangi bir şekilde dolandırılan, aldatılani haksızlığa uğradığını düşünen kadınlar, Demeter’e bir kurşun levha bırakarak bu haksızlığı düzeltmesini istermiş" ded. İlgili levhalardan bazılarını dinleyicilerle paylaşan Ünver, dinleyicilerin yer yer şaşırttı, yer yer kahkahalara boğdu.

Datça Flüt Topluluğu Seikilos'un şarkısını seslendirdi

Konuşmaların ardından Datça Flüt Topluluğu kurucu üyesi Yeşim Tezgören, 2200 yıllık olduğu tespit edilen en eski kayıtlı müzik parçasını flütüyle seslendirdi. Seikilos Yazıtı olarak bilinen stele kazılı bu müzik parçası bir ölüm sebebiyle seslendirilmiş bir ağıt.

Yaşadığın sürece parla
Tasayı at bir kenara
Yaşam ancak kısa süreliğine var
Ve bu sürenin de bir sonu var.

Seikilos steli, 19 yy sonlarına doğru Aydın’daki tren yolu inşaatı sırasında bulunmuş, uzun yolculuklar, elden ele geçmeler sonunda bugün Danimarka Milli Müzesinde sergilenmekte.

 Davetliler Özemek İpek Atölye’sinde ağırlandı

“Symposium Knidia”ya katılanlar oturumların ardından Hızırşah Kültür Evi’nşn bitişiğindeki Özemek İpek Atölye’sini gezdiler. Burada Murat Erdönmez’in araştırma, tarama ve deneme süreçlerinden sonra Akdeniz, Datça, Osmanlı tatlarından oluşturduğu kanapeler, şerbetler ile Giray Erkan’ın araştırma ve deneyimlerle çoğunluğu yerel üzümden geliştirilen şarapları tattılar. 

Kazım Yılmaz Yüksekokulu Aşçılık Bölümü öğrencileri ikramlara gönüllü olarak destek oldular. 

Symposium Knidia'nın gelecek oturumlarının konuları belli oldu

Gastronominin ilçe ekonomisine ve kültüründe önemli yeri olduğunu belirten Proje Koordinatörü Deniz Kırımsoy Denge bir sonraki etkinliği, Nisan ve Mayıs aylarının ilk yarısında gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek, "Kesin tarih belli değil ama  konular belli: Nisan ayında “Symposium Aphrodite” adı altında kadın teması işlenecek, sonuncusunda ise “Aphrodite Knidia” adı altında Knidos’ta geç klasik dönem ve heykel teması, Praxiteles ve hayatı, Knidos Afroditi heykelinin günümüz sanatına etkisi konuları ele alınacak" dedi.

arkeolojikhaber.com.  

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar