Darüşşifa: Bimaristan

Darüşşifa nedir, Darüşşifa ne demektir, Bimaristan nedir, Bimaristan ne demektir,

Darüşşifa / Bimarhane / Bimaristan; Darüşşifa, şifa kapısı,  bimarhane tedavi evi anlamına gelen, İslâm medeniyetinde hastahane olarak kullanılan sağlık kurumları için kullanılan terimlerdir. Bir farkları yoktur, her iki terim hastane anlamında gelir ve birbirlerinin yerlerine sık sık kullanılır.  Hatta, sağlık yurdu, şifa yurdu, şifa veren anlamlarına gelen,  Şifahane, Darussıhha, Darulafiye, Darürraha, Darüttıb, Bimaristan, Bimarhane, Tabhane, Nekahathane, Maristan, Me’menülistirahe gibi kavramlar da aynı terimi ifade etmektedirler.

Darüşşifalar hem hastaların tedavi edildiği, hem de tıp eğitiminin verildiği medreselerdir.  Anadolu Selçuklu Dönemi'nde inşa edilen darüşşifalarla Osmanlı Dönemi darüşşifaları bazı farklılıklar göstermekle beraber; genel çizgi itibari ile Osmanlı döneminde, Selçuklu tedavi yöntemleri esas alınıp, geliştirilerek sürdürülmüştür. 

Bîmâristan (hasta) kelimesinden yer adı yapmakta kullanılan -istân ekiyle türetilmiş Farsça bir isimdir. Halk arasında ve daha çok “tımarhane” anlamında bu kelimeden bozulmuş mâristan adının kullanıldığı, bunun da müslüman İspanya’da malastan/marastan, Mısır’da murustan, Mağrib’de morstan/mestran şekline dönüştüğü görülür. İlk İslâm hastahanelerinin gelişmesinde büyük rol oynayan ve Hz. Peygamber döneminin ünlü hekimi Hâris b. Kelede’nin de tıp tahsil ettiği İran’daki Cündişâpûr hastahane ve tıp okulunun bîmâristan adıyla anılmasının, bu deyimin erken dönemlerden itibaren Araplar arasında da benimsenmesine yol açtığı söylenebilir. (Geniş bilgi için bakınız: TDV İslam Ansiklopedisi Bimaristan maddesi)


Benzer Haberler & Reklamlar