Clazomenai Lahitleri: Klazomenai lahitleri

Clazomenai sarkofailari nedir? Klazomenai sarkofajları, nedr? Clazomenai Lahitleri nedir?

Clazomenai sarkofailari (Klazomenai sarkofajları, Clazomenai Lahitleri ve Klazomenai lahitleri de denilir): Clazomenai (Klazomenai) antik kentinin adıyla anılan özel imal edilmiş lahitlerdir. 

Clazomenai lahitlerinin yapımı, boyaması ve pişirimi çok fazla zaman aldığı için, sahipleri büyük olasılıkla siparişlerini ölüm öncesi veriyorlardı. Müşteriler bu lahitler için belirli sınırlar içinde özel isteklerde de bulunabiliyorlardı. 

Antik çağın ünlü seramik merkezlerinden kalıntıları günümüze İzmir'in Urla ilçesinin İskele Mahallesi'nde ve Karantina Adası üzerinde bulunan Klazomenai'da üretilen keramik lahitler, dikdörtgen veya trapez formlu, köşe içleri çıkıntılarla desteklenmiş, ayak ve başucu pervazları yan kenar pervazlarına göre daha geniş tutulmuş ve zengin bezemeli “kanonik” Klazomenai lahitleri olarak adlandırılmıştır.

Clazomenai sarkofailleri yapıldıkları atölyelere ve boyamasını yapan sanatçılara göre, çok çeşitlilik göstermektedir.

Yapım yerleri konusunda üç tane varsayım vardır. Birincisi atölye gibi  belirli mekanlarda, ikincisi aynı ustanın çırağı olan sanatçılarda birden çok atölyede, üçüncüsü ise sık seyahat eden gezgin sanatçılar tarafından birçok yerde yapılmış olma ihtimalleridir.

Günümüzde müzelerde 70 tane Clazomenai sarkofaili bulunduğu tespit edilmiştir. . Buluntu yerleri, Eski Symyrna, Clazomenai, Erythrae, Teos, Ephesus, Chios, Rhodes, Lesbos, Abdera gibi, lonya yerleşim yerleridir.Lahitler ilk aşamada kaba halde oyulan killerden elle şekillendirilirlerdir. Genel biçim ve ayrıntılar daha sonra formun üzerine eklenirdi. Dekorlama aşamasında ise taş ve organik bir takım parçalardan arındırtmış daha ince bir çamur kullanılırdı.


Benzer Haberler & Reklamlar