Çin'de tek boynuzlu at şekilli 2 bin yıllık mühür bulundu

Çin'de tek boynuzlu at şekilli 2 bin yıllık mühür bulundu

Geçen yıl keşfedilen antik köyde Çinli markilerden Liu Yue'nin mezarını arayan arkeologlar, ona ait olduğu tahmin edilen tek boynuzlu at biçimli özel mühür buldular.

Çin'in güneybatısındaki Siçuan eyaletinin başkenti Chengdu'nun Qionglai semti yakınlarındaki Fankuai Köyünde geçen yılın temmuz ayında yeni nesil aküllü araçlar için sanayi parkı oluşturulmak istenen alanda keşfedilen antik köy alanında yapılan arkeoloji kazıları devam ediyor.

Xinhua haber ajansının verdiği bilgilere göre; Chengdu Kültürel Miras ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü arkeologları, muhtelif binalar ve fırın ve çiflik binalarına ait kalıntılar ile çanak çömlek, demir, bakır ve gümüşten yapılmış toplam 200 eser buldukları antik köydeki kazıları mezarlık alanda sürdürüyorlar.

Arkeoloji Kazılarının lideri Gong Yangmin, 30 antik mezarın ortaya çıkarıldığı mezarlıkta son olarak Batı Han Hanedanlığı döneminde (M.Ö. 206 - M.S. 25) yaşayan bir markize ait olduğuna inanılan özel mühür bulunduğunu açıkladı.

Yangmin; "Üç santimetre boyunda, tek boynuzlu at şeklindeki özel mühür siyah ve beyaz renkte. Gümüşten yapılmış. Han Hanedanlığı dönemi imparatorlarından Gaozu Liu Bang'ın büyük torunu Liu Yue ya da Markiz Dingfu'ya ait olduğunu tahmin ediyoruz. Liu Yue'nin mezarı henüz keşfedilemedi.  Mührün bulunduğu mezar alanı torunlarına ait olabilir. Mühür büyük ihtimalle Batı Han Hanedanlığı'nın sonunda güçlü bir bakan olan Wang Mang tahtı ele geçirdiğinde Qionglai Şehrine kaçan Liu Yue tarafından torunlarına verilmiş olabilir. Öte yandan mezardan elde edilen diğer bulgular da Han hanedanlığının gömü geleneklerini ve kültürünü anlamamıza yardımcı oluyor "dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar