Çin'de kabuksuz ve gagalı kaplumbağa fosili bulundu

Çin'de kabuksuz ve gagalı kaplumbağa fosili bulundu

228 milyon yıllık fosil, kaplumbağaların bir zamanlar kabuksuz yaşamış olabilme ihtimalini doğurdu.

Çin'de  kabuksuz ve gagalı bir kaplumbağa türü keşfedildi.

Güneybatı Çin’in Guizhou eyaletinde iskeletin neredeyse tamamı fosilleşmiş olarak bulunan 228 milyon yıllık fosil yaklaşık iki metreden uzun. Antik sürüngene “Çin’den bir gaga ile kaplumbağanın şafağı” anlamına gelen Eorhynchochelys sinensis adı verildi.

İskoçya’nın Edinburgh kentindeki Ulusal Müze’den doğa bilimleri müdürü Dr. Nicholas Fraser, “Bir kaplumbağaya benziyordu, ama kabuğun altındaki ve aynı zamanda üstündeki her şeyden yoksundu. Kabuğun var olması için gerekli iskelet var, fakat kabuğa sahip değil. Ön ucunda çok karakteristik bir gagası var.”

Kabuk, kaplumbağaların korunmasına yardımcı olmak için vardır, ancak aynı zamanda kaplumbağaların daha uzun süre su altında kalmalarına yardımcı olabilir. Bunun nedeni, kabuğun laktik asit birikiminden korumaya yardımcı olabilecek potasyum ve magnezyum depolaması.

Kaplumbağa kabuğu, sert dış tabaka oluşturmak için birbirine kaynaşmış kaburga, omuz kemiği ve omurga ile birlikte yaklaşık 50 kemikten oluşur.

Fraser, “Kaplumbağalar çok garip hayvanlardır. Kabuktan bir deli gömlekleri var. Eğer omuzlarınızı göğüs kafesinizin içinde hayal edebilirseniz, oldukça kısıtlı bir hareket kabiliyetiniz olduğunu anlarsınız.”

“Oldukça sıra dışı hayvanlar ancak 200 milyon yıldan fazla hayatta kalmayı başarmışlar.”

Kaplumbağaların kabuğu nasıl oluştu?

Kaplumbağa kabuğunun nasıl evrimleştiği yıllardır bilim insanlarının kafasını kurcalıyor.

Fosil kayıtlarından, bütün kabuğa sahip birtakım ilkel kaplumbağalar zaten biliniyordu. Bu keşiften önceki en eski kaplumbağa fosili, Odontochelys adı verilen hayvandı, alt yüzeyi üzerinde tam olarak oluşmuş bir kabuğa sahipti, fakat vücudunun üst kısmında kemikli örtü yoktu.

Araştırmacılar, yeni keşifle birlikte, kaplumbağaların kabuğunun nasıl geliştiğini anlamaya daha yakın olduğumuzu söylüyor.

Fraser, “Bu hayvanda görüyoruz ki kaburgalar genişlemeye başlamış. Neler çıkacağını görmek için bir sonraki fosili bekliyoruz.” diyor.

BBC (Erman Ertuğrul - Arkeofili.com)


Benzer Haberler & Reklamlar