Çin'de boynu 15 metreye uzunluğunda yeni bir dinozor türü keşfedildi

Uzun boyunları ile tanınan Sauropod ailesine mensup yeni türe Mamenchisaurus Sinocanadorum adı verildi.

1987'de Çin'de bulunan fosilleşmiş kalıntılar üzerinde yapılan çalışmalar, yaklaşık 160 milyon yıl önce yaşadığı sanılan bir dinozor türünün dünyanın en uzun boyunlu türü olabileceği ihtimalini ortaya koydu.

Journal of Systematic Palaeontology dergisinde yayımlanan keşif, sauropod adlı türün ilk kez gün yüzüne çıkarılmasından yaklaşık otuz yıl sonra, bilim insanlarının bugünkü Çin'in bulunduğu topraklarda nasıl evrimleştiğini araştırırken yapıldı.

Sauropodlar dört bacaklı, olağanüstü uzun boyunlu ve kuyruklu küçük başlı büyük bir otçul dinozor grubu olarak biliniyor.

Bu grubun önemli üyeleri arasında Diplodocus, Brachiosaurus ve şimdiye kadar yaşamış en büyük hayvanlardan biri olan devasa Patagotitan bulunuyor.

Sauropodlar özellikle uzun boyunları ile tanınıyor ancak grubun üyesi Mamenchisaurus Sinocanadorum adlı türün 15 metreye varan anormal uzunluktaki boynu daha önce görülmemiş bir uzunluğa işaret etti.

Bu rekor kıran özelliğine rağmen yaklaşık 70 tonluk Mamenchisaurus Sinocanadorum, nispeten küçük kuyruğu ve gövdesi nedeniyle şimdiye kadar keşfedilen en büyük dinozor türü olmaktan uzak.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar