Çin'de 2 bin yıllık mezardaki sürahiden 'ölümsüzlük iksiri' çıktı

Çin'de 2 bin yıllık mezardaki sürahiden 'ölümsüzlük iksiri' çıktı

Arkeologlar Çin'in Henan Eyaletine bağlı Luoyang kentindeki tarihi mezardan çıkan sürahide hayat iksiri ya da içki olduğu tahmin edilen bir sıvı buldu. Luoyang Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü başkanı Shi Jiazhen; Çin'de ilk kez bir arkeolojik kazıda efsanevi ölümsüzlük iksirinin bulunduğunu söyledi.

Çin'in merkezi yerleşim alanlarından Henan Eyaletine bağlı Luoyang kentinde süren arkeoloji kazılarında, 210 metrekarelik mezar alanında yeşim taşı ve bakırdan üretilmiş tarihi eserlere rastladı.

Arkeologlar bir mezarda birinin içi sıvı dolu bronz iki sürahi bulundu. Kabın içindeki yaklaşık 3.5 litrelik sıvının "ölümsüzlük iksiri" olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

Birinde söz konusu sıvınn bulunduğu bronz sürahiler, 5 Kasım 2018 tarihinde keşfedildi.

Çin'de M.Ö. 202 ile M.S. 8 yılı arasında hüküm süren Batı Han Hanedanlığına tarihlenen soylu bir ailenin ferdine ait olduğu tahmin edilen mezarından çıkarılan  bronz testinin içindeki sıvı laboratuvarda incelendi.

Laboratuvar incelemesiyse sıvının potasyum nitrat ve alunit (şap) içerdiği ortaya çıktı. Uzmanlar, eski Taocu metinlerde bu maddelerden ‘yaşam iksirinin’ ögeleri olarak bahsedildiğine dikkat çektiler.

Şinhua Haber Ajansı'nın (Xinhua News Agency)  haberine göre;  sürahinin içindeki 3.5 litrelik sıvıda alkol kalıntısı da olduğu için arkeologlar,bulunan sıvının bir içki türü olabileceğini de düşünüyor. Ancak terkipteki unsurların Çin'in antik metinlerinde rastlanan "ölümsüzlük iksiri" formülleri ile örtüşmesi onun daha ziyade "hayat iksiri" olduğuna yorumlanıyor.

Luoyang Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü başkanı Shi Jiazhen gazetecilere verdiği demeçte, “Çin'de ilk kez efsanevi ölümsüzlük iksiri bulunduğunu söyledi.

Eski Çin'deki yaşam iksirinin aranmasıyla ilgili en eski ve ünlü hikayelerden biri Çin'in imparatoru Qin Shi Huang'ın hikayesi. Çin'in ilk imparatoru ölümü yenmeye o kadar istekliydi ki, “ülkedeki tüm alimleri, simyacıları büyücülari ve bilge adamlarını hayat iksiri bulmaları için seferber etmişti.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar